Alglutts grotta

Alglutts grotta ligger sydväst om Valdemarsvik. Det berättas att en man som hette Algutt men kallades ”Jätten”, på grund av sin storlek, bodde i grottan. Han var skräddare och gick omkring i byarna och sydde åt folk. Men ingen visste var han bodde, för när han var i Gryt sa han att han bodde på Tryserumsidan och tvärtom.

En dag försvann en piga, som gick och räfsade på ett gärde vid Fräkenvassen (500 meter norr om grottan). Han höll henne fången i sju år och fick med henne sju barn, som han alla dödade och åt upp deras hjärtan, för att bli ännu starkare.

Flickan bad en dag att få gå till kyrkan. Det fick hon lov till om hon inte talade om var hon fanns. Men hon gick hem till Västergården i Högved. För att bönderna sedan skulle hitta vägen till grottan fick hon en påse ärtor att strö ut med vägen tillbaka till grottan.

Så kom bönderna med högafflar och spjut och skulle ta Algutt. De stod vid de sex ingångar som flickan visste om. Men Algutt smet ut genom den sjunde. Han sprang ner till Valdemarsviken och flöt över till Tryserum på sin bolster, medan han skrek till bönderna: ”Köss Algutt i ändan om ni kan!”.

Källa: https://web.archive.org/web/20201027084649/https://www.gryt.se/2018/09/08/trevlig-hostvandring-med-gryts-hembygdsforening/

Källa: https://www.patrickson.se/solberga_20050106/index.html

Källa: https://www.hembygd.se/shf/plats/214797

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Alglutts grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Kråkviksstugan

Kråkviksstugan är en övernattningsstuga som ligger i Åsvikelandet naturreservat. Åsvikelandet omges av havsfjärdar och djupa vikar med höga och klippiga stränder. Åsvikelandet gränsar till två andra naturreservat; Kvädöfjärden och Torrö. Stora delar av det kuperade Åsvikelandet är klädda med skog där bergsryggar och dalgångar avlöser varandra.

Yggers grotta

Yggers grotta ligger norr om Valdemarsvik. Själv grottan är ganska liten, men det berättas om en inre kammare som ska vara större. Det berättas att Anders Larson 1639 dräpte en dansk skomakare i Valdemarsvik. Efter detta ska han ha hållits sig gömd här i sex år innan han kunde föras till tinget. Det ska vara denna historia som med tiden utvecklats till sägnen om Ygger som sägs ha bott i grottan.

Tjuvkyrkeberget

Grottan i Tjuvkyrkeberget är en lång grotta som är 8 meter lång och ligger norr om Västervik.

Vinäs slott

Vinäs är beläget på två holmar i Storsjön. Vinäs slott var redan vid mitten av 1300-talet sätesgård för olika frälsemän av Vinäsätten. Bo Jonsson (Grip) skrev sig hit och slottet ärvdes efter hans död av sonen Knut Bosson. Det var troligen han som lät uppföra den byggnad som ingår i den nuvarande huvudbyggnaden. Vinäs gick även fortsättningsvis i arv inom släkten Grip. När Sidonia Mauritzon Grip 1616 gifte sig med sin kusin Johan Kasimir Lewenhaupt kom Vinäs till släkten Lewenhaupt där det kom att stanna till 1844. Carl Mauritz Lewenhaupt ärvde Vinäs 1651 men dog redan 1666. Hans änka Anna Maria Cruus skötte därefter godset fram till sin död 1716. Sonen general Carl Gustaf Lewenhaupt var gift med Amalia Königsmarck och tidvis vistades även hennes syster Aurora Königsmarck på Vinäs. De skall tillsammans ha stickat och broderad de sex sid

Stenebo gruva i Ukna

Stenebo gruva ligger strax utanför byn Ukna. Man började brytningen i gruvan på 1600-talet, malmen sägs dock ha varit fattig men tillgången var stor och den var lätt att bryta så därför startades brytning. Brytning i Stenebo gruva på gick under århundradena med varierande intensitet. Men den 17 Juni 1875 tog det slut då ett större ras satte stopp för verksamheten efter att säkerhet under en längre tid eftersatts.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.