Älmekärrsgrytet

Älmekärrsgrytet

Älmekärrsgrytet ligger mellan Västervik och Oskarshamn och består av flera grottor i en mycket stor samling av stenblock. Den största grottan är Skallegrottan som är 520 meter lång. Söder om denna finns Storängsgrottan som är 70 meter lång. Även flera andra grottor finns i området. En hel del klättrande krävs för att hitta grottorna och det finns inga skyltar, information eller markeringar på platsen.

Enligt sägnen ska en gång sjörövare ha bott i grottan.

Källa: Svenska Grottor

Källa: Eget besök på platsen

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Älmekärrsgrytet

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Vällehorvagrottan

Vällehorvagrottan ligger mellan Västervik och Oskarshamn är en 41 meter lång grotta i en blocksamling. I blocksamlingen västra kant leder en gång ner till en sal som är 8 meter lång, 4 meter bred och 1.5 meter hög.

Rövarkulan i Göljhult

Rövarkulan i Göljhult som också kallas Lars-Åkes grotta ligger mellan Västervik och Oskarhamn. Grottan är ca 180 meter lång. En 33 meter lång huvudgång går tvärs igenom berget, från denna löper flera gångar.

Mörtfors övernattningsstuga

Mörtfors övernattningsstuga är en stuga där det går att övernatta längs Ostkustleden. Ostkustleden är en 16 mil lång vandringsled som är uppdelad i 8 etapper.

Lilla Laxemar

Lilla Laxemar är en övernattningsstuga där det går att övernatta längs Ostkustleden. Ostkustleden är en 16 mil lång vandringsled som är uppdelad i 8 etapper.

Korsbergs kyrka

Korsbergs kyrka är en grotta där en man vid namn Korsberg ska ha gömt sig för att klara sig som ofred i trakten.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Fint ställe, lite läskiga saker som skedde där inne som visslingar kände cigg rök massa färskt bajs och hål som man lätt trillar ner i. Åk dit super intressant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.