Äsprilla koppargruva

Ingången till Stollgången vid Äsprilla koppargruva
Ingången till Stollgången vid Äsprilla koppargruva

Äsprilla koppargruva är en gruva från 1700-talet. Inte mycket är känt gruvan men en 15 meter lång stollgång leder in till schaktet som är ca 15 djup. Tyvärr så har schaktet använts till att dumpa skräp. Utanför ingången till stollgången finns rester av vad som ser ut att vara två husgrunder.

Stollgången vid Äsprilla koppargruva
Stollgången vid Äsprilla koppargruva

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/9c223359-6020-4f8c-ab57-127dbe05f296

Källa: http://froderydsbygden.se/wp-content/uploads/2018/10/R%C3%B6tterFr%C3%B6n-nr-53-2018.pdf

Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Äsprilla koppargruva

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Hörnebo skiffergruva

Hörnebo skiffergruva ligger norr om Växjö. Gruvan består av tre stycken 15-25 meter djupa skifferbrott. In i brottet kommer man genom en 130 meter lång tunnel. När brytning i Hörnebo startade är okänt, men var under andra hälften av 1800-talet som mest intensiv. Stollgån

Karl-Emils kammare

Karl-Emils kammare är en grotta söder om Vetlanda. Kammaren i berget eller grottan, som den också kallas har fått namn efter en fredlös man förmodligen levande under 1600-talet. Han hette Karl Emil. Kammaren eller grottan har också kallats Kamelens kammare. Grottan är icke djup utan är närmast ett rum under stora bergsblock förmodligen sprängda genom inlandsisen ur den bergsrygg som finns i området och utgör bakvägg för grottan. En stor flat sten utgör bord i grottan.

Inglamåla gruva

Inglamåla gruva är en järngruva norr om Växjö som drevs mellan år 1740 och 1870. Gruvan består av två dagbrott och ett vertikalt schakt. Enligt uppgift ska gruvan vara 80 meter djup. Två stollgångar leder på olika höjd in i schaktet. Till gruvan hör också en tredje stollgång, men den är inte avslutad och leder bara in i berget. Fyndigheten gjorde första gången någon gång i slutet på 1730-talet av en malmletare som ska ha hetat Daniel Sundell. 1742 på börjades brytning i gruvan, 1749 tillverkades det första stångjärnet av malm från gruvan.

Mattias håla

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC48QEF

Hultaby slottsruin

Hultaby slottsruin ligger vid Emåns inlopp väster om Vetlanda. Borgen är från 1200-talet och förstördes förmodligen i mitten på 1300-talet. Anläggningen består av ett borghus, en inre och en yttre borggård samt ca 19 husgrunder. Den inre borggården omges av en 5 meter hög bröstvärnsmur som delvis är raserad och överväxt med gräs. I muren finns två öppningar, till den stora öppningen

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Sökt länge men hittar ingen information ang öppettider eller om besökare är välkomna alls?

    1. Hej!
      Äsprilla är en liten övergiven koppargruva i skogen, förvänta dig ingenting arrangerat. Så det finns inga speciella öppettider..
      / Johan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.