Bågalidens brandtorn

Bågalidens brandtorn ligger i Bågalidens naturreservat. Tornet byggdes under 1939 för brandbevakning och är en 8 meter hög konstruktion i järn.

Källa: https://www.lansstyrelsen.se/vasternorrland/besoksmal/naturreservat/bagaliden.html

Källa: http://brandhistoriska.org/wp-content/uploads/2020/02/Brandtorn.pdf

Karta till Bågalidens brandtorn

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Bågalidens raststuga

Bågalidens raststuga är en stuga där det går att ta en rast och ligger i Bågalidens naturreservat. Bågalidens naturreservat är ett av länets högsta berg med toppen på 530 meters höjd. Här finns ett gammalt brandbevakningstorn och en raststuga. Utsikten uppifrån tornet är imponerande. Under vintern är berget ett välbesökt utflyktsmål eftersom det går en skoterled upp till toppen.

Abborrtjärnstugan

Abborrtjärnstugan är en stuga där det går att övernatta och ligger i Vändåtbergets naturreservat. Vändåtbergets naturreservat utgör ett av landets mest värdefulla exempel på nordlig barrskog, tajga. Här finns flera typer av naturskog som i olika grad är präglad av tidigare skogsbränder. Genom reservatet går vandringsleden Urskogsleden och i stugan med kamin där du kan övernatta.

Rödmyranstugan

Rödmyranstugan är en övernattningsstuga med kamin som ligger i Kålhuvudets naturreservat. Kålhuvudets naturreservat är ett av Västernorrlands läns intressantaste naturskogsobjekt.

Sexbergets brandtorn

Sexbergets brandtorn byggdes under 1941 och för att brandbevakning skulle kunna utföras. Tornet är 12 meter högt och konstruerat i järn.

Porjusgrottan

Porjusgrottan är en grotta som ligger nordost om Björna. Grottan som totalt är 44 meter lång ligger i en bergsknalle under en kraftledning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.