Bergkristall

Gråsvart till svart basisk mandelsten (fig. 46) med mandlar fyllda med epidot och kvarts (bergkristall). Strökornshalten är obetydlig, till skillnad från vad som är fallet i de vanliga porfyrittyperna. Grundmassan är tät (afanitisk). Mandlarna, som vanligen är rundade till formen, är upp till några centimeter i diameter och utvalsade i en ursprunglig flytriktning. De kan innehålla ett centralt hålrum. Vidare
finns små bergartsfragment.

Källa: https://resource.sgu.se/dokument/publikation/sgurapport/sgurapport200623rapport/s0623-rapport.pdf

Karta till Bergkristall

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Våmåstupet

Våmåstupet ligger i Våmån nordost om Älvdalen i närheten av Torrlids fäbod. Vid sidan av fallet finns en gammal timmerränna kvar från tiden då timmer flottades på ån.

Ockelbukoja

Ockelbukoja är en övernattningsstuga som ligger i Romboleden, Nordens äldsta pilgrimsled och en viktig förbindelse mellan två stora nordiska helgon: Olav den helige från Norge och heliga Birgitta från Sverige. Romboleden är en pilgrimsled från medeltiden och möter Jämt Norge-vägen vid riksgränsen mellan Sverige och Norge.

Råbäcksfallet

Råbäcksfallet ligger norr om Älvdalen och är ett 10 meter högt vattenfall.

Ribbåsstupet

Ribbåsstupet, eller Ribbåsfallet, ligger norr om Älvdalen. Vattenfallet skapas när Ribbåsbäcken rinner över bergskanten och faller 15 meter ner.

Guonnas grotta

Guonnas grotta ligger vid Dåråberg väster om Älvdalen. Guonna är älvdalsmål och är skogsfrun som enligt sägen bodde i grottan på väg upp mot Dåråberg tillsammans med hennes hund och två getter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.