Bergkristall

Flera gamla brott där det kan finnas bergkristall. Kolla Fornsök:

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/d9438885-025c-4a4f-9732-560df331f700

Karta till Bergkristall

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Forsefall

Vid Forsefall låg tidigare den kringbyggda gården Forsemölla, med kvarn och vadmalstamp. Men gården brann 1934 ner och byggdes inte upp igen. Vattenfallet faller i 4 etapper och har med skånska mått mätt en imponerande total fallhöjd av 15 meter.

Hallamölla

Hallamölla är Skånes längsta vattenfall med en fallhöjd på 23 meter. Fallet är en del av Verkaån, vars lopp är skyddat som naturreservat. Namnet kommer från den kvarn ( mölla enl. danskt/skånskt uttryck) som funnits på platsen sen 1400-talet. Längs ån fanns förr även ett antal små industrianläggningar, såsom vadmalsstamp, färgeri och några mjölkvarnar. Numera återstår endast en kvarn med stort kvarnhjul, kvarnhus och drängkammare.

Vantalängan

Vantalängan är en övernattningsstuga som ligger längs Skåneleden. Stugan är en gammal lada från 1800-talet och är en populär rastlokal för vandrare. I Vantalängan finns det långbord för upp till 20 personer och det går att övernatta i stugan. På ängen framför stugan finns två nya vindskydd och gott om plats för tältning. Skåneleden är en vandringsled som sträcker sig genom hela Skåne och är cirka 1000 km lång. Leden går genom varierande naturmiljöer såsom skogar, kustlandskap och öppna fält och är ett populärt resmål för friluftsliv.

Forsakar

Forsakarsbäcken bildar Skånes två högsta vattenfall. Det övre fallet har en fallhöjd på 7,4 meter och det nedre, som är delat av en avsats, har en fallhöjd på 10,6 meter. Avsatsen, "karet", har gett upphov till namnet Forsakar. Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC5YZFY_earth-cache-forsakar-ravinen-i-linderodsasen?guid=2c42aed0-7e2f-4305-859d-d19c1d787fe8 Källa: https://sv.wikipedia.org

Västerstads kyrkoruin

Västerstads kyrkoruin ligger söder om Hörby. Kyrkan byggdes i slutet på 1100-talet. I slutet på 1870-talet stod en ny kyrka klar och den gamla började förfalla.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.