Birgers kula

Birgers kula är en grotta som bildats av ett flyttblock som vilar mot en klippa. Det berättas att här bodde rövaren Birger med sitt band. De härjade i Norra Vi med omnejd och stal från både fattiga och rika. Men till sist gjorde de ett misstag och rövade en flicka i Norra Vi som skulle städa åt dem i grottan.

Flickan var klok och lämnade ett spår efter sig, när rövarna förde henne till grottan. Härigenom kunde förföljarna följa bandet och hitta grottan, där de förvarade inte bara flickan utan också allt det de stulit.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/f00e4712-6910-4d14-abe1-2d2cffdc55e5

Källa: https://www.hembygd.se/norra-vi-hembygdsf-rening/plats/225520/text/37237

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Birgers kula

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Jätten Bules grotta

Jätten Bules grotta eller Bulegrottan som den också kallas är en 81 meter lång och 13 meter djup grotta. Grottan är trång och det finns flera historier om folk som fastnat så gå inte ner i grottan själv.

Urkons grotta

Urkons grotta är en grotta längs sjön Sommens strand. Grottan är ungefär fyra meter djup. Om grottas berättas att Trollkarlen Some, som bodde i Tullerum, tröttnade på Urkon och lyckades med diverse trollerier, hästsko och kedjor stänga in henne i Urberget, som reser sig brant upp över Sommen.

Selos kammare

Selos kammare är en grotta på Seloberg i Östergötland. Enligt historien skall stortjuven Selo ha använt grottan som sitt tillhåll. Hans grotta blev till slut upptäckt av en jägare och han kunde fångas in.

Korphålorna

Ett naturreservat i Ydre kommun i Östergötland. I reservatet finns en ravin men en bäck i botten.

Brandtornet i Fundshult

Beskrivning saknas tyvärr för denna plats.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.