Bjärs grottor

Bjärs grottor ligger norr om Linköping. Jättarna Bjär och Skir bodde i forna tider norr om Roxen. Dessa två jättar har sedan länge varit spårlöst försvunna, men kanske var det här de bodde.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC1M0AN

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Bjärs grottor

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Stjärnorps Slott

Stjärnorps Slott stod klart 1662 och uppfördes av greven och fältmarskalken Robert Douglas. Slottet eldhärjades den 12 maj 1789 och huvudbyggnaden har varit en ruin sedan dess.

Grottan vid Rövarmon

Grottan vid Rövarmon är en stor öppen grottan några meter upp i en brant, vid den norra väggen finns spricka som är en förbindelse med en gång längre ner i branten.

Sätragruvan

Sätragruvan som göms i Risingeskogen är ett mindre gruvkomplex som fått stå och förfalla sedan sin blomstringstid för 100 år sedan. 1916, under första världskriget, startade AB Kis gruvdrift på platsen för att bryta svavelkis till pappersmassaindustrin, som på grund av kriget hade problem med import.

Grottan vid Hultfallet

Grottan vid Hultfallet ligger väster om Finspång. En bergknalle har spräckts och gångar har bildats. Grottan är ungefär 10 meter lång.

Glansgruvegrottorna

Glansgruvegrottorna ligger vid Glansgruvan väster om Norrköping. Grottan är en karstgrotta, dvs en grottan som skapats av att vatten urholkat berggrunden. Grottan är 5 meter lång, men är dock ofta vattenfylld.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.