Björnöhus

Björnöhus började byggas av ägaren till Kråkerum, Svante Bielke. Han ville ha ett nytt imponerande slott med utsikt över Kalmarsund. När Svante Bielke avled 1609 fortsatte hans änka Elisabet Leijonhufvud bygget. I samband med Kalmarkriget raserades dock slottet och efter fredsslutet återupptogs inte bygget. Efter hennes död 1612 lämnades det att förfalla. Slottet uppfördes möjligen på platsen för ett äldre, medeltida stenhus.

Ruinen omtalas redan i antikvitetsrannsakningarna på 1600-talet. Kyrkoherden i Högsby Nils Löfgren beskrev 1820 ruinen och en 90-årig öbo berättade då att det i hans ungdom ännu funnits kvar fönsterbågar och dörrar i byggnadens nedre våningar. Vid mitten av 1800-talet uppfördes ett utkikstorn för kustbevakningen i borgens sydvästra del, men det revs 1914.

Borgruinen har restaurerats på 1930-talet. 1955 började man med att rensa murarna som täckts av rassten. Året därpå rensades fyra av rummen och 1958 frilades resten av ruinen.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rn%C3%B6hus

Karta till Björnöhus

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Skräddarkammaren

Skräddarkammaren ligger väster om Blomstermåla. Grottan är 5 meter gånger 1,5-2 meter och 1,5-2 meter hög. Grottan har skapats mellan klippblock och med ett klippblock till tak över den mellersta delen. Ingången är belägen i grottans norra del.

Boholms vattenfall

Boholms vattenfall ligger i Emån söder om Oskarshamn.

Norregölsstugan

Norregölsstugan är en övernattningsstuga som ligger i Mönsteråsleden som är en drygt 80 km lång vandringsled som passerar genom Mönsterås kommun. Stugan är en timrad raststuga öppen för alla och har 20 sovplatser. Det finns gott om plats att sova på golvet och bänkar och bord finns både inuti och utanför stugan. Utedass finns i närheten och det finns god tillgång till parkering och grusväg en bit ifrån stugan. Vandringsled, motionsspår och mountainbikespår passerar längs grusvägen.

Föralinjen

Föralinjen var ett försök att skapa en försvarlinje, bestående av en kombination av kanal och krondike tvärsöver hela Öland. Planen var att den skulle gå mellan Djupavik på västsidan till Vässby på västsidan och i praktiken dela Öland.

Borgholms slottsruin

I slutet av 1100-talet byggdes ett mäktigt torn, en kastal, som snart omgärdades av en ringmur. Borgen byggdes under 1200-talets senare del och torde ha stått klar 1281.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.