Björnstugugrottan

Björnstugugrottan är ca sju m lång, fyra m hög och fyra m bred. Grottan bildas av stora flyttblock som är staplade på varandra.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC19KCC

Källa: http://www.kringla.nu/kringla/objekt?referens=raa/fmi/10050900300001

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/210b9cb9-bc91-4dfa-970d-679579f4a767

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Björnstugugrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Grottan vid Hultfallet

Grottan vid Hultfallet ligger väster om Finspång. En bergknalle har spräckts och gångar har bildats. Grottan är ungefär 10 meter lång.

Bergön

Bergön är en övernattningsstuga som ligger i Kärnskogsmossen naturreservat. Kärnskogsmossen är mest känt för sitt rika fågelliv och under slutet av april kan man uppleva ett rikligt orrspel vid besöksplatsen vid Bergön.

Torekulla kyrka

Torekulla kyrka är en grotta som ligger väster om Finspång. Grottan är 209 meter lång. Huvudingången leder in i en 10 meter gånger 15 meter stor sal. Från salen finns en utgång åt norr som leder till en sprickgång, via en stor sten som kallas Predikstolen når man en övre våning som kallas Läktaren. Bakom Predikstolen finns en låg krypgång som leder in ett labyrintliknande system av blandat trånga gångar och större utrymmen.

Bjärs grottor

Bjärs grottor ligger norr om Linköping. Jättarna Bjär och Skir bodde i forna tider norr om Roxen. Dessa två jättar har sedan länge varit spårlöst försvunna, men kanske var det här de bodde.

Rösjögrottan

Rösjögrottan ligger norr om Motala. Grottan, som ligger i kanten av en rundhäll, är av den ovanliga typen horisontell jättegryta. En isälv anses ha bildat en kraftig virvel på platsen, som fått stenar och grus att röra sig mot bergväggen på ett sådant sätt att en grotta med släta, rundade väggar bildades. Grottan är cirka 4 meter lång. Rösjögrottan ska ha använts av tjuvarna Hjert och Tector, de sista som blev offentligt avrättade i Sverige. Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC5VTP4

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.