
Bohus fästning är numera en ruin av en fästning, som började byggas 1308 för att stärka försvaret av Norges dåtida sydgräns. Ruinen är belägen på en 40 meter hög klippa på Bagaholmen i Nordre älv, vid Göta älvs norra utloppsarm i den sydöstra delen av Kungälv, cirka två mil norr om Göteborg.
Fästningen har gett namn åt landskapet Bohuslän. Den har under sin 700-åriga historia kontrollerats av Norge, Danmark-Norge och Sverige. Bohus fästning har varit belägrad minst fjorton gånger, men aldrig blivit erövrad i strid. Fästningen är statligt byggnadsminne sedan den 25 januari 1935.
Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Bohus_f%C3%A4stning
Karta till Bohus fästning
Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se
Äventyr i närheten
Gertruds gömma
Gertruds gömma är en grotta i Kungälv. Grottan är svårframkomlig sex meter lång grottgång.
Ragnhildsholmen
Borgen bestod av en huvudmur, omslutande en fyrkantig borggård, på vilken låg, stödda mot muren, hus och byggnader för besättning och förråd. På östra sidan låg ett grovt, fyrkantigt torn, och på södra fanns ett utanverk till skydd för porten. Det hela var omgivet av en vall med grav.[2] I de isländska annalerna nämns borgen som byggd av Håkon Håkonsson före 1257. 1275 inkvarterades svenske kungen Valdemar Birgersson med gemål där. 1304 erhöll Magnus Ladulås son hertig Erik Ragnhildsholmen jämte Kungahälla och en del av landet däromkring i förläning av norske konungen Håkon V. Det väns
Läs mer om Ragnhildsholmen här
Barneberga kyrka
Barneberga kyrka är en blockgrotta i Kungälv. Grottan är ca fem gånger 3 meter invändigt och det är ståhöjd på ena sidan.
Läs mer om Barneberga kyrka här
Ytterby gamla kyrka
Ytterby gamla kyrka eller Sankt Halvards kyrka som den tidigare kallades ligger sydväst om Kungälv. Kyrkan byggdes på 1100-talet, men efter att den nya kyrkan invigdes 1870 fick den gamla förfalla.
Läs mer om Ytterby gamla kyrka här
Vattenfallet i Ormo
I Ormo naturreservat finns ett mindre vattenfall.