Borrås skåra

Borrås skåra

Borrås skåra är bergsskåra som är 10 meter djup, mellan 0.5 och 2 meter och 100 meter lång. Den är troligen bildad av strömmande vatten från inlandsisen alternativt en sprickbildning med förskjutning.

Borrås skåra

Nära skårans ena ände finns en stor sten fastkilad ungefär en och en halv meter över marken. Det sägs att stenen ramlar ner på den som sist passerar under den.

Om man letar lite i området så finns flera skåror i närheten bland annat en mindre där det bildats en grotta.

Borrås skåra

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Borr%C3%A5s_sk%C3%A5ra

Källa: Eget besök på platsen

Karta till Borrås skåra

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Skomakarekammaren

Skomakarekammaren är en grotta norr om Varberg. Grottan består av en smal krypgång som leder in till ett litet grottrum.

Kungsgrottan

Kungsgrottan ligger vid foten av Snapphanehyllan i Hjärne naturreservat norr om Varberg. Grottan har fått sitt namn efter att Oskar II och kronprins Gustav Adolf besökt platsen och skrivit sina namn i grottan.

Jon Rings gömma

Jon Rings gömma är en blockgrotta sydost om Frillesås. Grottan är en smal grotta och det krävs att man ålar sig in i den ca tre gånger långa grottgången. Det sägs att grottan använts som gömställe av tjuven Jon Ring som avrättades i Karl XI:s närvaro.

Laskahytta

Laskahytta är en grotta som ligger norr om Veddinge. Grottan är mindre blockgrotta som är drygt 3 meter djup. Det sägs att en tjuv haft grottan som sitt gömställe.

Skomakarstuan

Skomakarstuan är en grotta vid kusten norr om Varberg. Från klippan har ett block släppt och en U-formad gång har bildats, ungefär 2 meter av gången är tänkt av ett block som utgör tak.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.