Bralins kammare

Bralins kammare är en grotta söder om Alingsås. Grottan är sex meter lång och utgörs av en spricka i berget med ett stort stenblock som bildar taket. 

Enligt sägnen var det en nygift soldat, på Karl XII:s tid; vid namn Barlin (eller Braelin) som deserterade och gömde sig i grottan. Soldatens fru bar ut mat till honom för att han skulle överleva.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/5bde96d4-e3d7-4a74-bf7a-545a62db7883

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC5ZAYX_bralins-kammare?guid=2057f88b-2b02-455e-b690-a5bceb35e106

Källa: https://torp.hemsjobygden.se/_/ovrigt/intressanta-platser/bralins-kammare/

Karta till Bralins kammare

Visa positionen i Google Maps

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Grottan i Norsesund

Grottan i Norsesund är en 20 meter lång grotta som ligger i en rasbrant. Enligt traditionen finns två berättelser om grottan. Den ena att vikingar en gång bott i grottan. Den andra att en man i bygden som slagit ihjäl en rallare gömde sig i grottan.

Töllsjögrottorna

Töllsjögrottorna eller Sjögaredsgrottorna ligger i Sjögaredsbergen. Grottorna ligger under klippblock och är västkustens längsta grottsystem. Grottan har flera hundra meter långa gångar.

Abborrfors

Beskrivning saknas tyvärr för denna plats.

Tjuvakistan

Tjuvakistan ligger öster om Alingsås och en är en sprickgång med en underjordisk del som är elva meter lång.

Bruarängen

Bruarängen eller Brudsängen är en grotta som ligger nordväst om Alingsås. Grottan är en tunnel och öppen i båda ändar. Det berättas att jätten Åland som bodde här i bergen blev så förtjust i älvorna som ibland dansade på sjön att han fångade en. Älvan hette Anta och han höll henne fången här. Men hon vill inte bli hans brud så hon slängde sig i sjön och drunknade. Åland blev så förtvivlad över detta att han blev förstelnad och man kan fortfarande se honom i skogskanten som en rundad bergstopp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *