Brömsehus

Brömsehus var en försvarsborg vid den dansk-svenska gränsån Brömsebäck. Fästningen var högre belägen än terrängen i övrigt och omgärdad av pålverk och vallgrav. Det har inte gjorts några arkeologiska utgrävningar på platsen som idag utgörs av en ruinkulle.

Brömsehus byggdes troligen av den danske kungen Valdemar Atterdag under 1361-1365 och omtalas första gången i ett fredsfördrag mellan honom och hertigarna av Mecklenburg 1366. Brömsehus var en viktig fästning för danskarna som härifrån haft uppsikt mot Kalmar sund och dess sjötrafik. Brömsehus erövrades och brändes under Engelbrektsfejden 1436 av svenskarna med Nils Stensson (Natt och Dag) som härförare.

Sten Kristiernsson (Oxenstierna) lät 1505 befästa holmen som svensk gränsbefästning, men den torde ha övergetts kort därefter.

Vid mitten av 1700-talet fanns ännu rester av en 30 gånger 30 alnar stor byggnad. Under 1800-talet fanns en igenrasad källare med synliga trappsteg kvar, men av den syns numera inte längre någonting

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Br%C3%B6msehus

Källa: http://medeltiden.kalmarlansmuseum.se/mot-medeltiden-i-kalmar-lan/more-under-medeltiden/borgar-befasta-gardar/bromsehus/

Karta till Brömsehus

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Dackes Grotta

Dackes Grotta ligger sydväst om Torsås i Småland. Grottan är en mindre grotta under ett klippblock.

Ola Sonas grotta

Ola Sonas grotta ligger i Husberget utan för Bromåla i Blekinge. Grottan är ca 15 meter djup. En smal spricka i berget utgör öppningen, där innanför finns ett litet rum. Det finns även några mindre krypbara gångar.

Blommastugan

Blommastugan är en övernattningsstuga som ligger mellan Degerhyltan och Törnemåla i Torsås kommun i Kalmar län. Stugan har två sovplatser och ett dass. Vatten saknas och måste tas med och mat lagas på gasspis. Stugan är en av oändliga ideella timmar omhuldad och därför vacker stuga.

Dackes grotta

Dackes grotta, eller Dackestuu är en naturlig grotta under en stor sten som enligt traditionen användes av Nils Dacke vid sin flykt undan svenske kungens män.

Linnes grotta

Linnes grotta är en grotta som som går in i berget vid Hamnberget i det gamla brytningsområdet i Degerhamn på Öland. Det berättas att Carl von Linné besökte grottan men fick en sten på foten år 1741.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.