Dackes Grotta

Dackes Grotta ligger sydväst om Torsås i Småland. Grottan är en mindre grotta under ett klippblock.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/f36b0380-9871-440b-95a5-17631bb65911

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Dackes Grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Dackes grotta

Dackes grotta, eller Dackestuu är en naturlig grotta under en stor sten som enligt traditionen användes av Nils Dacke vid sin flykt undan svenske kungens män.

Hallakaret

Hallakaret är en mindre grotta som bildat av flera klippblock. Enligt sägnen skall två män hamnat i slagsmål vid grottan, varvid den en slog ihjäl den andre.

Lysebergsgrottan

Lysebergsgrottan som bildats av tre stora stenblock. Grottan är ca 4.5 meter lång och ca 2 meter bred. Enligt sägnen skall Karl XI har övernattat i grottan.

Ola Sonas grotta

Ola Sonas grotta ligger i Husberget utan för Bromåla i Blekinge. Grottan är ca 15 meter djup. En smal spricka i berget utgör öppningen, där innanför finns ett litet rum. Det finns även några mindre krypbara gångar.

Fössingshus

Fössingshus är en grotta i södra Småland. Enligt sägnen har en man vid namn Fössing hållit sig dold i grottan, dit han flydde efter Dackeupprorets 1543,då han gjort sig skyldig till fogdedråp. Grottan är nämnd i Per Braheskrönika. Enligt en annan tradition var Fössing en mördare som på 1800-talet rymt från fängelset i Karlskrona.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.