Dammbergsgruvan

Dammbergsgruvan ligger nordost om Ludvika. Här bröts mellan 1884 och 1917 bly och zink.

Källa: http://minehunters.de/index.php/altbergbau/gruvors-i-sverige/lilla-dammgruvan

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/b7c7c5fb-8929-44c9-a7ac-9a7438941605

Källa: http://resource.sgu.se/produkter/rm/rm139-2-rapport.pdf

Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Dammbergsgruvan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Bergbottengruvan

Bergbottengruvan eller Erik Andersson gruvan som den också är känd är en gammal järngruva norr on Ludvika. Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/a6b26fd2-8293-40c9-81ae-df746b54d5ed Källa: http://www.lekomberg.se/Bergbottengruvan/

Jätturngrottan

Jätturngrottan ligger i Jätturns naturreservat norr om Ludvika. På sjön Jätturns södra strand finns en grotta som har bildats genom vittring i kalkstenen. Öppningen har en triangulär form, är 2 meter bred och 1.5 meter hög samt tre meter djup. Öppningens form gav upphov till namnet Jättunkyrkan. På 1700-talet fanns här tre kalkstensgrottor, men endast en var så hög att den kunde besökas. Alla tre grottöppningar syns på en illustration av Abraham Hülphers från sin reseskildring Dagbok öfver en resa genom de under Stora Kopparbergs höfdingdöme lydande lähn och Dalarne 1757.

Högbergsgrottan

Högbergsgrottan ligger i bostadområdet Ludvika gård i Ludvika. Grottan består av ett stort klippstycke som lutar sig mot bergväggen.

Gatlångsgrottan

Gatlångsgrottan ligger mellan Borlänge och Ludvika. Grottan är ungefär 8 meter lång, drygt en meter bred och 0.6 meter hög. Grottan kan vara svår att hitta i terrängen.

Norsbergsgrottan

Norsbergsgrottan ligger vid Blötberget väster om Ludvika. Grottan består av ett ovalt bergrum med släta väggar och tak. Öppningen är ca 0.5 meter i diameter, sedan öppnar grottan upp sig inåt. Grottan är totalt ca 5 meter lång. I närheten finns flera andra mindre grottor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.