Danska Fall

Danska Fall ligger öster om Halmstad i Simlångsdalen, i Halmstads. Vattenfallet har en fallhöjd av cirka 35 meter.

Danska fall

Namnet Danska fall kommer från en sägen som berättar att efter slaget vid Fyllebro den 17 augusti 1676 i kriget mellan Sverige och Danmark ska en mindre del av den slagna danska hären ha flytt uppåt längs Fylleån, där de försökte gömma sig. En grupp hann så långt som till skogarna vid Assman nära Simlångsdalen.

Enligt sägen försökte danskarna ta sig över en hängbro som fanns vid fallen i Assman. Svenskarna som hade jagat efter och hunnit upp dem och högg ner bron just när många danskar befann sig på den. Bron störtade ner i forsen och många danskar ska ha fallit i och omkommit. Mitt i det största fallet ligger en större sten, som med anknytning till Karl XI kallas Kungastenen.

Danska fall

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC7FHJ3_danska-fall?guid=41581c88-87ee-48b2-88c9-40f1a2815405

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Danska_fall

Karta till Danska Fall

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Grottorna i Klövaberget

Grottorna i Klövaberget ligger norr om Simlångsdalen. Grottan ligger nedanför en kraftigt uppsprucken bergsbrant. Mynningen till grottan är hela 6 meter och den är 1.6 meter djup. I närheten finns flera andra grottor, bland annat en grottlabyrint nordost om den tidigare nämnda grottan.

Skogagrottan

Skogagrottan ligger strax öster om Simlångsdalen. Grottan är delvis konstruerad av kallmurade stenar. Enligt traditionen ska det bott människor i grottan.

Tolarpsfallet

Tolarpsfallet är en fors som ligger öster om Halmstad. Forsen är ungefär 100 meter lång sträcka i Fylleån.

Rådjursgrottan

Rådjursgrottan är en mindre blockgrotta öster om Halmstad. Grottan är ca 3.5 meter lång och har skapats av att en del av klippan släppt och kastat ner.

Jättestugan

Jättestugan är en liten blockgrotta sydost om Halmstad. Grottans öppning ligger åt väster mellan två block och leder in till ett litet rum.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.