Diamantberget

Enligt fornsök en riklig förekomst av bergkristall

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/9b9426c6-18d5-4693-b009-7e66ddc68382

Karta till Diamantberget

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Jättabergsporten

Jättabergsporten är en grotta som ligger söder om Hallsberg. Grottan är ungefär 2 meter hög och 3 meter djup. Det sägs att detta är porten in till fängelsehålan där en jätte hålls fången inne i berget.

Hunnebergsfallet

Hunnebergsfallet är Närkes högsta vattenfall med en fallhöjd på 21 meter. Tidigare fanns här en såg som man fortfarande kan se resterna av. Man bör besöka fallet på våren då det på sommaren bara är en liten bäck.

Grams grotta

Grams grotta ligger strax söder om Hallsberg. Grottan är ungefär tre meter bred och fem meter djup. Det sägs att en luffare som kallats Grams bott i grottan.

Bergön

Bergön är en övernattningsstuga som ligger i Kärnskogsmossen naturreservat. Kärnskogsmossen är mest känt för sitt rika fågelliv och under slutet av april kan man uppleva ett rikligt orrspel vid besöksplatsen vid Bergön.

Kvickens håla

Kvickens håla är en mindre grotta som ligger sydväst om Hallsberg. Grottan är ungefär 3 meter lång, 0.8 meter bred och 1.5 hög. Det berättas att en kyrktjuv som kallades Kvicken och levdes i slutet på 1700-talet efter ett inbrott gömde sig i grottan. Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/ef86fb8c-88b0-447c-a6f1-a025e5ce5533

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.