Dolinsjögrottan

Dolinsjögrottan är den längsta undervattensgrottan i Sverige och ligger i Bjurälvens karstområde i norra Jämtland. Grottan har hittills uppmätts till 2432 meter. Grottan utforskas vidare varje vinter av Expedition Bjurälven.

Källa: https://expeditionbjuralven.se/

Källa: https://speleo.se/wp-content/uploads/2014/05/Grottan_2014_nr_1.pdf

Källa: https://grottor.se/grotta/Dolinsj%C3%B6grottan

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Dolinsjögrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Isgrottan

Isgrottan ligger i Bjurälvens karstområde i norr Jämtland. Grottan som är 30 meter lång och 15 meter djup har två ingångar, men den enda alltid blockerad av is. För att komma in i grottan måste man fira ner sig med rep i den ingång som inte är blockerad. Ca 10 meter in i grottan kommer man till ett rum där en annan gång leder mot den blockerade ingången.

Lergrottan

Lergrottan ligger i norra Jämtland i Bjurälvens karstområde.

Svenonius grotta

Svenonius grotta ligger i Bjurälvsområdet i norra Jämtland. Grottan har fått sitt namn från geologen Fredrik Svenonius som 1880 gjorde en vetenskaplig beskrivning av området. Grottan är 60 meter lång.

Festins grotta

Festins grotta ligger in norra delen av Jämtland i Bjurälvens karstområde. Grottan är ca 70 meter lång, men är ofta vattenfylld.

Keramikgrottan

Keramikgrottan är en grotta som ligger Bjurälvens karstområde i norra delen av Jämtland. Grottan är uppmätt till 138 meter och är stundvis mycket trång. Golvet på grottan består av lera. Sommartid rinner inget vatten i grottan, men vid högre vattenstånd rinner troligen vatten genom den.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.