Dovra kyrka

Dovra kyrka ligger i Dovradalen sydväst om Kumla. Dovra kyrka är inte direkt en grotta utan mer en imponerande utskjutande klippa som bildar ett tak.

Enligt sägnen var det jätten Tjälve som bodde i Dovradalen som bröt loss ett block ur berget för att krossa Viby kyrka. Jättens hustru hette Dovra och hon sörjde som mycket över att ha en så vildsint make att hennes strida samlades upp i sprickdalen och bildade de tre sjöarna som finns här.

Källa: https://www.lansstyrelsen.se/orebro/besoksmal/naturreservat/dovrasjodalen.html

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC6293P_dovra-kyrka?guid=f7cb4b61-0a71-4b5f-9c8e-5f85af7339cf

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Dovrasj%C3%B6dalen

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/adfee1d3-d94b-457c-b169-b483387fc61d

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Dovra kyrka

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Kvickens håla

Kvickens håla är en mindre grotta som ligger sydväst om Hallsberg. Grottan är ungefär 3 meter lång, 0.8 meter bred och 1.5 hög. Det berättas att en kyrktjuv som kallades Kvicken och levdes i slutet på 1700-talet efter ett inbrott gömde sig i grottan. Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/ef86fb8c-88b0-447c-a6f1-a025e5ce5533

Fläskberget

Fläskberget ligger söder om Hallsberg och grottorna är ett antal smågrottor i en samling block.

Löskakvinnans grotta

Löskakvinnans grotta ligger sydväst om Kumla. Grottan är ungefär 3 meter gånger 1.5 meter. Inuti grottan finns en eldstad. Det sägs att en piga med sex barn har bott i grottan.

Kungasalen

Kungasalen är en grotta som ligger norr om Askersund. Grottan, som även är känd som Kungakammaren är ca 45 meter och är en lutande spricka täckt av block. Grottan är i flera plan och har flera ingångar högre upp. Sprickan har bildats när en stor del av berget lossnat och förflyttats i sidled. Högre upp finns en ca 20 meter lång och 5-10 meter djup spricka här finns även en mindre grotta. Utanför grottans nedre ingång finns en källa som ska vara en gammal hälsokälla. Enligt en anteckning i Örebro läns register ska enligt traditionen en kung en gång sökt skydd i grottan. Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCQ34V

Grams grotta

Grams grotta ligger strax söder om Hallsberg. Grottan är ungefär tre meter bred och fem meter djup. Det sägs att en luffare som kallats Grams bott i grottan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.