Dynge borgruin

Källa: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dynge_borgruin,_den_23_juli_2006,_bild_1.JPG

Dynge borgruin eller Dynge hus som det kallades på sin tid, var tidvis en norsk riksborg, verkade som en befäst borg från cirka 1250 till 1500-talets början, då den brann ned. Den är belägen i Skredsviks socken i Uddevalla kommun i Bohuslän. Omnämns i det norska diplomatariet ett flertal gånger. Utgrävd 1912-1913 av Wilhelm Berg, som även grävde ut Ragnhildsholmen på 1880-talet, vars borgs tillkomst var samtida med Dynge hus och hade flera likheter. Dynge hus låg cirka 18 kilometer från Dragsmarks kloster.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Dynge_borgruin

Karta till Dynge borgruin

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Hornstövan

Hornstövan, Hornstugan eller Rövargrottan på Bokenäs som den också kallas ligger väster om Uddevalla. Grottan som är 35 meter lång ligger under en uppstickande bergsformation som kallas Kamperöds horn. En gång leder ner till höger över lutande hällar och utmynnar i ett rum som är ungefär 3,5 meter gånger 2,5 meter, med ett hål i taket som släpper in dagsljuset. Takhöjden är cirka 3 meter. I rummet finns rester av en eldstad av stenar med sot och kol.

Lejdebergsgrottan

Lejdebergsgrottan ligger på Bokenäs norr om Orust. Grottan är totalt 13 meter lång, i grottan finns en trång men passerbar passage.

Trollbackens kyrka

Trollbackens kyrka är en 35 meter lång grotta väster om Uddevalla.

Klevabäckens vattenfall

Klevabäckens vattenfall ligger i Kviströms naturreservat utanför Munkedal. Bäcken faller här över en rasbrant och ett vattenfall skapas.

Kattommane

Kattommane öster om Munkedal ska enligt uppgift vara en sex gånger fem meter stor grotta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.