Ekebolsgrottan

Ekebolsgrottan är en konstgjord grottan norr om Dals Långed i Värmland. Grottan är rymlig byggdes av godägaren på närbelägna Baldersnäs i slutet på 1800-talet. Syftet med grottan tycks vara att ha som festlokal. Det finns berättelser om midsommarfester i grottan.

Ekebolsgrottan
Ekebolsgrottan

Källa: Eget besök på platsen

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Ekebolsgrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Sjögrottan

Sjögrottan ligger i Baldersnäs naturreservat sydost om Bengtsfors. Grottan är inte naturlig utan skapad för att godsherren på godset ville ha en grotta i sin park.

Höljerudsstugan

Höljerudsstugan är en övernattningsstuga som ligger i Höljerudsfjället och är en populär plats för friluftsliv. Stugan är en perfekt utgångspunkt för vandringar och utflykter i området. Höljerudsfjället är känt för sin vackra natur och sina många vandringsleder som passar både för nybörjare och erfarna vandrare.

Högelund raststuga

Högelund Raststuga är en övernattningsstuga som ligger i Pilgrimsleden i norra Dalsland. Pilgrimsleden är en varierad vandringsled som tar dig genom hela landskapet och är över 100 km lång. Leden bjuder på helt otroliga vyer över vildmarken och terrängen liknar Höga Kuste¹.

Fröskogs kvartsbrott

Fröskogs Kvartsbrott ligger mellan Bengtsfors och Åmål. Här har Wargöns AB brutit kvarts sedan 1926. Kvartsbrottet är fortfarande i drift men de underjordiska delarna är övergivna. Det finns flera tunnlar som har använts som utlastningstunnlar från brottet. Tunnlarna är stora och rymliga.

Silvergruvan i Hafsåsen

Vid Silvergruvan i Hafsåsen bröts på 1700-talet silver av ett bolags som hette Dals Bergssocietet. Brytningen visade sig dock olönsam och lades ganska snart ner. Idag finns en gruvgång kvar som går att besöka.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Vet ni möjligen vem som anlagt grottan, hur, eller varför? Mycket fin plats

    Tack tack

    1. Jag har lite mer information som väntar på att läggas till.. Men Carl Fredrik Wærn den yngre lät bygga grottan. Anledning tror jag inte var bättre än att han ville ha en grotta 😉 Hittat berättelser om midsommarfester i grottan.

      / Johan

  2. Landskapet är givetvis Dalsland och inte Värmland. Johans kommentar om Carl Fredrik Waern är förmodligen korrekt. Han ägde Baldersnäs herrgård i närheten och anlade åren 1830 och framåt en helt fantastisk park som blev internationellt ryktbar med miltals med vandringsstigar, konstgjorda öar i Laxsjön, orangeri med 5000 växter och 240 olika trädslag i parken. Inte alls osannolikt att han även lät ta fram grottan. Det finns dock även en konstgjord grotta inne i parkområdet från denna tid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.