Eksjöhovgårds slottsruin

Eksjöhovgårds slottsruin

På en holme i en sjö vid Sävsjö ligger Eksjöhovgårds slottsruin. Platsen omnämns första gången 1287. Enligt traditionen ska det ha varit Sten Stures jaktslott. Mellan 1420 och 1616 tillhörde gården Stureätten. Därefter blev fältmarskalk C. M. Lewenhaupt ägare till gården efter att ha fått den av kronan som tack för sina tjänster.

Lewenhaupt lät bygga ut gården och uppförde stenhuset med tre våningar. Men huset stod inte klart när Lewenhaupt år 1666 dog. Arvingarna drabbades av Karl XI:s reduktion och kunde inte bygga klart slottet. På 1730-talet fick slottet en ny ägare och Julius de la Gardie lät riva den översta våningen och ingången flyttades.

År 1765 tog Fredriksbergs gruvbolag över som ägare, bolaget upplöstes 1809 och år 1812 såldes slottet koppartak. Därefter fick byggnaden förfalla fram till 1920-talet då en omfattande renovering gjordes. Renoveringar har också gjorts under 1960-talet och 1980-talet. Eksjöhovgårds slottsruin går idag bra att besöka och platsen är iordninggjord.

Eksjöhovgårds slottsruin

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Eksj%C3%B6hovg%C3%A5rd

Karta till Eksjöhovgårds slottsruin

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Äsprilla koppargruva

Äsprilla koppargruva är en gruva från 1700-talet. Inte mycket är känt gruvan men en 15 meter lång stollgång leder in till schaktet som är ca 15 djup. Tyvärr så har schaktet använts till att dumpa skräp. Utanför ingången till stollgången finns rester av vad som ser ut att vara två husgrunder. Stollgången vid Äsprilla koppargruva

Frueberget

Frueberget är en grottan som enligt traditionen användes till att gömma "fruar" och guld under danskarnas härjningar. Grottan är ungefär tio gånger tio meter och fyra meter hög. Det kan vara lite svårt att hitta grottan som ligger ganska väl gömt och det kan krävas lite lätt klättring för att hitta fram.

Vikskvarns stuga

Vikskvarns stuga är en övernattningsstuga som ligger i Vikskvarn naturreservat i Nässjö kommun i Jönköpings län. Naturreservatet är ett storslaget och varierat naturområde med stora naturvärden. Det är också ett populärt friluftsområde där Höglandsleden passerar genom naturreservatet. Vikskvarn naturreservat omfattar 73 hektar och är skyddat sedan 2014. Området sträcker sig 2,5 km utmed Storkvarnån och är till stor del bevuxet med gammal skog.

Puttefallet

Vid Puttefallet rinner Puttebäcken över en bergshäll och skapar ett vattenfall. Fallet ligger i Hattens naturreservat i Sävsjö kommun och Vaggeryds kommun. Fram till fallet är en lätt kortare vandring. I närheten finns även ett vindskydd.

Tomtabackens brandtorn

Tomtabackens brandtorn byggdes på 1940-talet och är en stålkonstruktion på tre ben. Tornet är 12 meter högt och har restaurerats av Tomtabackens vänner. Tomtabacken är Smålands, Sydsvenska höglandets och Götalands högsta punkt. 1942 byggdes här ett 12 meter höjd brandtorn. I hela Sverige byggdes ungefär 300 brandtorn, detta är ett av få som står kvar, framförallt finns få kvar i södra Sver

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.