
Fridhems guldgruva består av en en ca 25 meter lång stollgång, inne i gruvan finns två korta gruvorter åt sidan. Gruvan idag är helt övergiven, man får leta sig fram genom skogen för att hitta den. På platsen finns inga skyltar eller information.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/92ceded3-7612-4eff-868a-107aab6617b0
Källa: https://www.mindat.org/loc-60532.html
Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!
Karta till Fridhems guldgruva
Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se
Äventyr i närheten
Götsboda grotta
Götsboda grotta som också kallas Götsboda skreva eller Rövarskreven är en grotta som ligger sydväst om Kvillsfors mellan Målilla och Vetlanda. Grottan ligger i den norra delen av en bergsskreva.
Läs mer om Götsboda grotta här
Pukaskåragrottan
Pukaskåragrottan är en horisontell klyftgrotta som slutar i en kammare på 4x2 meter med 3 meters takhöjd. Grottan har i ofredstid använts som gömställe. Ett annat namn för grottan är Jättestugan.
Läs mer om Pukaskåragrottan här
Djupaskuran
Djupaskuran är en sprickdal som är 20 meter djup och ungefär 200 meter lång. Höglandsleden som går längs skurans botten är det enklaste sättet att ta till sig platsen. Källa: Eget besök på platsen
Ädelfors guldgruva
Vid Ädelfors guldgruva hittades guld 1737 och redan ett år senare var gruvan igång. Gruvan drev fram till 1889 då den lades ner. Men det finns fortfarande guldfyndigheter på platsen. Gruvan blev som djupast 300 meter, men idag är de djupaste delarna och många av gruvschakten vattenfyllda. Genom en stollgång går det dock att besöka flera att gruvschakten som inte är vattenfyllda.
Läs mer om Ädelfors guldgruva här
Klackenhults vattenfall
Klackenhults vattenfall ligger nordost om Vetlanda. Bonden Gustav Jonsson i Klackenhult skapade under 1920-talet Klackenhults vattenfall genom att bygga en damm och få vattnet i en bäck att rinna över en bergknalle. Vattenfallet har en fallhöjd på 8 meter. På platsen byggde han även sågverk, stickhyvel och gröpkvarn och resterna av detta finns kvar på platsen. Källa: