Frubergsgrottan

Frubergsgrottan ligger mellan Västerhaninge och Nynäshamn. Grottan ligger vid Frubergets västra sida där det finns en bergbrant. Du måste klättra för att komma in i den tio meter långa och fem meter höga grottan och det kan vara lite svårt att hitta ingångarna. Ficklampa kan vara bra att ha. Enligt traditionen är Frugrottan uppkallad efter en fru på Hammersta som med sina rikedomar och husdjur försökte gömma sig undan förföljare i grottan.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC4C03K

Källa: https://skargardsstiftelsen.se/omrade/haringe-hammersta/sevardheter/

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/fdf0e183-1b52-4ba7-b3f8-8efe7fca1c0b

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Frubergsgrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Frökengrottan

Frökengrottan ligger norr om Nynäshamn. Grottan har troligen skapats av att en del av berget lossnat och en horisontell gång med tak av block har bildats. Längden på grottan är va 8 meter.

Korpbergsgrottan

Korpbergsgrottan finns i en stor rasbrant där har grottor bildats. I områdets södra del finns en sal. Grottans sammanlagda längd är 107 meter. Källa: Svenska Grottor

Hålberg

Vid Hålberg finns grottan i branten ovanför en stor samling stenblock. Längden är 19 meter. I blocksamling finns fler grottor.

Tuppstensgrottan

Tuppstensgrottan ligger norr om Nynäshamn. Grottan som är en blockgrotta är 8 meter lång.

Grottan på Kvarnklint

Grottan på Kvarnklint är en grottan under stora flyttblock söder om Södertälje. Grottan har två delar, den västra är ungefär tre gånger tre meter stor och den östra är ungefär fem gånger fem meter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.