Garpa gruva

Garpa gruva

Garpa gruva är en järnmalmsgruva som startade redan på 1100-talet och där verksamheten pågick ända i till slutet av 1800-talet. I en kunglig skattebok från 1413 tas ”Stålberget” i södra Närke upp. Namnet Garpa gruva tyder på att det var tyskar (garpar) som var med och drev gruvan. Gruvan har drivits i flera omgångar, men brytningen upphörde slutligen 1877.

Garpa gruva

Idag finns vid gruvan ett dragbrott som är 30 meter djup. Ett djupare schakt går ytterligare 24 meter ner. Det finns även en gruvort som går 22 meter in i berget. Updatering: Tyvärr ska gruvorten någon gång under vintern 2022/2023 rasat och det går inte längre att komma in i den.

Gruvans dagbrott är iordningställt så att det är lätt att besöka det.

Rostig detalj vid Garpa gruva
Garpa gruva

Ungefär en kilometer söder om Garpa gruva ligger Västerby gruva som också är värt ett besök när man ändå är på platsen.

Källa: Skyltar på platsen

Källa: Eget besök på platsen

Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Garpa gruva

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Rödingstorps grotta

Rödingstorps grotta ligger söder om Zinkgruvan. En bäck rinner under fast kalkberg och man går in i grottan genom bäckens utlopp. Från en yttre kammare kan man krypa drygt 20 meter till två inre kammare. Den inre av kammarna nås bara vid lågvatten och genom en trång kryppassage. Totalt har grottan en längd av 50 meter. Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCT133 Källa: http://www.motalabiologiskaforening.se

Svedbergagruvan

Svedbergagruvan en gammal järngruva. Här finns en mindre stollgång som är fyra meter lång och längst in finns en ca 70 cm hög öppning som leder in i en grotta. Efter ca 2 meter kommer man in i en liten sal där smala gångar fortsätter åt två håll. Längst in sipprar det fram en källa. Svedbergagruvan

Fläskkyrkan

Fläskkyrkan är en grotta som ligger längs stranden vid norra delen av Vättern. Grottan är bildad i berget som spruckit. Öppningen är 3 x 4 meter, innanför finns en gång som efter ca 5 meter smalnar av till en låg gång som fortsätter snett uppåt. Det finns också några mindre sidogångar.

Karstorpsgrottan

Karstorpsgrottan ligger söder om Askersund. Grottan är en imponerande blockgrotta.

Fläskberget

Fläskberget ligger söder om Hallsberg och grottorna är ett antal smågrottor i en samling block.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. För upplysning så är den 22 meter långa orten igensatt så numera går det inte komma in där tyvärr. Rekade visuellt idag 25 april 2023.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.