Gillbergs ide

Gillbergs ide ligger på Kungsberget norr om Sandviken. Det finns fler grottor, men den längsta grottan är 25 m lång. Den kallas ”Gillbergs ide” efter den rövare vid namn Gillberg som enligt sägnen hade sitt tillhåll där.

Källa: http://stevesblogg.se/2016/july/bjorngrottan.html

Källa: https://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/besoksmal/naturreservat/kungsberget.html

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/78cff123-528d-411e-b625-d1837a5bcaac

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Gillbergs ide

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Häståsens Brandtorn

Häståsens Brandtorn är ett ståltorn som ligger väster om Ockelbo i Gästrikland. Tornet går att nå från Gästrikeleden. Källa: Jonte Westman

Åbergs fäbodar

Åbergs fäbodar är en övernattningsstuga som ligger längs Gästrikeleden. Gästrikeleden är en vandringsled som sträcker sig genom Gästrikland och är totalt 270 km lång. Åbergs fäbodar har fått sitt namn efter Jonas och Britta Åberg från Åbyggeby i Ockelbo, som använde fäbodstugan in på 1900-talet. Stugan byggdes i början av 1800-talet och är en populär övernattningsstuga.

Björngrottan

Björngrottan ligger på Rönnåsen väster om Ockelbo. Det ska vara svårt att att hitta den rätta grottan då det finns många grottor i området.

Vintjärns vattenfall

Vintjärns vattenfall ligger i Dalarna och är ett vattenfall som ursprungligen leddes till platsen för att utnyttjas som vattenkraft till gruvan i Vintjärn. Idag faller istället vattnet ner i vad som är kvar av den gamla gruvan.

Vintjärns gruva

Vintjärns gruva ligger nordost om Svärdsjö i Dalarna. I Gruvan som ägdes av Stora Kopparberg bröts framförallt järnmalm fram till 1979. https://www.instagram.com/p/BCDdyilOlfO/ Källa:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.