Göljafallet

Göljafallet är ett vattenfall i Göljebäcken norr om Garphyttan.

Källa: https://www.hembygd.se/shf/plats/94313

Källa: https://foto.ifokus.se/discussion/272585/bild-mjukt-vatten

Karta till Göljafallet

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Skinnarsågsfallet

Skinnarsågsfallet ligger nordväst om Örebro. Vattenfallet är ett av Kilsbergens högsta vattenfall. Här fanns tidigare en kvarn.

Vargkitteln

Vargkitteln är en jättegryta där det finns ett vattenfall, i Trolldalen nordväst om Örebro.

Grottan vid Matsavägen

Grottan vid Matsavägen ligger norr om Garphyttan. Grottan som är en sprickgrotta är 34 meter lång. Öppningen till grottan kan vara svår att hitta, då den ligger i en förkastningsbrant med flera mindre håligheter. Grottan börjar med lodrätt 4 meter djup hål som leder till två sprickor med släta väggar. Nedåt går det att komma till en annan ingång men den är smal.

Guldhålet

Guldhålet är en gammal gruvgång som har rasat in, raset har gjort att en grop har skapats. Nere i gropen kommer man in i den ursprungliga gruvgången. Det finns två ganska trånga passager som leder in till ett större rum. Totalt kan man komma ungefär 15 meter in. Enligt sägnen uppstod Guldhålet när munkarna i klostret i Riseberga grävde en underjordisk gång, den ena öppningen ska vara Guldhålet. Det sägs att det finns en skatt gömd därnere och det sägs finnas järnportar.

Kristi grav

Kristi grav är grottan nordväst om Garphyttan mellan Örebro och Karlskoga. Grottan är fem gånger två meter och ungefär två meter djup.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.