Gothems kastal

Källa: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gotland_GothemKirche_09.jpg

Intill den Gothems kyrka finns en ruin efter ett medeltida försvarstorn, en så kallad kastal från 1100-talet. Den är fyrkantig och mäter nio meter i sida samt är 13 meter hög.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Gothems_kyrka#kastal

Karta till Gothems kastal

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Klint-Misens grotta

Klint-Misens grotta ligger nordväst om Slite på Gotland. Grottan är ungefär fem gånger två meter stor. Det sägs att att en person som hette Klint-Misen en gång bodde i grottan. Det berättas också att grotta en gång ledde till en källare i den närbelägna gården Klint.

Torsburgens brandtorn

I naturreservatet Torsburgen finns ett brandtorn som här 16 meter högt. Torsburgens brandtorn byggdes för brand övervakningen, men när brandflyget tagit över den rollen användes tornet av militären för flygspaning. Idag står tornet kvar som ett utsiktstorn.

Burglädu

Burglädu är en grotta vid Torsburgen på Gotland. Grottan är ungefär sjutton gånger tio meter stor.

Linnés grotta

Linnés grotta ligger vid Torsburgen på Gotland. Grottan är ungefär tolv gånger fem meter. I grottans tak finns ett hål som kallas Rindhålet.

Gammelgarns kastal

Intill Gammelgarns kyrka står ett välbevarat fristående vakt- och försvarstorn, en så kallad kastal, som byggdes i sten under 1100-talets sista fjärdedel. Kastalen är fyrkantig (10 gånger 9 meter) och 13 meter hög. Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Gammelgarns_kyrka#kastal

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.