Granater

Beskrivning till berggrundskartan Falkenberg, sidan 27

Källa: https://resource.sgu.se/dokument/publikation/k/k624beskrivning/k624-beskrivning.pdf

Karta till Granater

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Trollhålan

Trollhålan är en grotta på Sallebjäret eller Salleberget. Grottan består av en spricka i berget som är ungefär 4,5 meter djup och inne i grottan finns en ca 2 meter lång sidogång. Grottan ligger ungefär 2 meter över marken och man behöver ta till till grottan på en smal hylla. Det sägs att om man lägger örat mot klippan inne i grottan så kan man höra trollen arbeta djup nere i berget.

Jättastuan

Jättastuan är en grotta i Halland. Ingången är 5 meter bred och grottan är 7 meter djup. Grottan öppning liknar lite en mun med vassa tänder. I grottan växer självlysande drakmossa.

Blockgrottorna i Kvibille

Blockgrottorna i Kvibille ligger öster om Kvibille i Halland. Grottan är en blockgrotta och under ett stort block har en grotta bildats. Koordinaterna till denna plats är inte helt exakta.

Granatgruvan i Sjönevad

Granatgruvan i Sjönevad ligger nordväst om Falkenberg. Gruvan är Sveriges enda granatgruva och här utvanns granater mellan 1926-1938. Granaterna som utvanns här var knytnävsstora knippen som användes som slipmedel. Granater finns på flera platser i Sverige, men detta är en av de få platser där de hittats i ädelstenskvalitet. Fram till gruvan leder en grusväg, gruvan som är ett dagbrott, ligger högst upp i en rasbrant. Lättaste är det att att gå upp på den norra sidan av rasbranten (gå inte i rasbranten, det är löst). Gruvan ligger högt och har utsikt över flera vindkraftverk

Pysslingshålan

Pysslingshålan är en liten trånggrotta norr om Falkenberg. Grottan är bara 40 centimeter hög, men ca 7 meter djup.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.