Granatgruvan i Sjönevad

Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Granatgruvan i Sjönevad ligger nordväst om Falkenberg. I Sjönevad finns Sveriges enda granatgruva här utvanns granater mellan 1926-1938. Här utvanns knytnävsstora knippen av granater som användes som slipmedel. Granater finns på flera platser i Sverige, men detta är en av de få där de kan hittas i ädelstenskvalitet.

Källa: https://www.hembygd.se/vessige-alfshog/plats/185306/picture/3307901

Källa: https://www.falkenberg.se/fbg-tipsar/veeras-basta/granatgruvan-i-sjonevad.html

Karta till Granatgruvan i Sjönevad

Visa positionen i Google Maps

Äventyr i närheten

Yngeredsforsen

Yngeredsforsen är en idag uppdämd fors nordost om Falkenberg. Idag rinner huvudfåran underjordiskt i en tunnel men klar på platsen finns resterna efter den tidigare fördämningen.

Jättastuan

Jättastuan är en grotta i Halland. Ingången är 5 meter bred och grottan är 7 meter djup. Grottan öppning liknar lite en mun med vassa tänder. I grottan växer självlysande drakmossa.

Okome grotta

Grottan ligger i den branta sydostsluttningen av Krösnabjär. Området är storslaget med den branta bergssluttningen samt rasbranter och våtmarker vid foten. Grottan utgörs av ett stort blockparti som har sprängts loss från berget. Detta har bildat en 10 meter lång sprickgång med en bredd på upp till en meter och en höjd på som högst närmare 5 meter. På sina ställen har grottans väggar en roströd färgtoning orsakad av järnhalten i den gamla gnejsen. Grottan är en frostvittringsgrotta av det mer ovanliga slaget.

Sumpafallen

Sumpafallen ligger i Sumpafallens naturreservat sydväst om Ullared. Sumpafallen tillsammans med de tre andra forsarna som finns i naturreservatet är en del av Högvadsån.

Bosgårdsfallet

Bosgårdsfallet är ett vattenfall på 11 meter i Bosgårdsån mellan Ivesjön och Nissan. Fallet ligger strax väster om Torup i Hylte kommun. https://www.instagram.com/p/B7gWYTwFYOl/?utm_source=ig_web_copy_link

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *