Grims hålor

Grims hålor, även känt som Grims grottor ligger längst ut på Verkö i Karlskrona. I en stor samling klippor och klippblock har flera grottor i olika storlekar skapat. Några får man krypa in i andra krävs att man klättrar ner i, den största är stor nog att gå raklång i. På botten av flera grottorna kan det vara blött.

Skäggyxan från Grims hålor

I grottorna har det gjorts flera fornfynd bland annat en medeltida så kallad skäggyxa, en sköld i järn och en koskälla fylld med silvermynt. Skäggyxan förvaras idag på Livrustkammaren i Stockholm.

Det verkar som att ett äldre namn på Verkö under vikingstiden ska ha varit Grimsholm. Om grottan gett upphov till namnet eller om den istället döps efter platsen är oklart.

Grotta vid Grims hålor

Det sägs på sommaren bodde vikingahövdingen Grim (eller ibland är han en jätte) med sin dotter Thora i Grims hålor. På vintern bodde han på Grimskär i Kalmarsund, utanför Kalmar slott. Stenblocken som idag bildar Grims hålor ska enligt sägnen vara resterna efter Grims raserade borg.

Inifrån en grotta vid Grims Hålor
Inifrån en grotta vid Grims Hålor

Inspirerad av sägnerna om Grims hålor har Pehr Sparre skrivit ”Thora, eller Grimsholmssaga”. Här finns och berättelsen om Grims hund att läsa. I Björkholmsballader berättar Sven-Öjvind Swahn:

Men dåu på Varkö bodde
enhyvding grym fast grann,
hans boning hette Kulan
och Grim, såu hitte han.
Han briende stora ilder
påu odden det du ser
och lerade såu båuter
att styra inåut her.
Och dåu dom seidan stytte
påu gronn och gick i kraus
såu kom dom grymma Grimmar
som gaumar ront itt aus:
Di hade stora klobbor
och slog vaur man ihjeil
såu fort och veil att ingen
hann beidja for sin sjeil:
Men fanns det nåugon kvinna
som syntes ong och grann
såu bleiv hon barjad onnan
och fyörd till Verkö lann.
Der fick hon seidan bliva
passopp åut grymme Grim
och fyöst ner hon vau gammal
såu fick hon reisa him.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Verk%C3%B6

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCMEJA

Källa: http://runeberg.org/nfck/0657.html

Källa: http://emuseumplus.lsh.se/eMuseumPlus?service=ExternalInterface&module=collection&objectId=38980&viewType=detailView

Källa: http://www.blekingemuseum.se/system/reports/pdfs/000/000/182/original/Historiska_uppgifter_kring_gatu-v%C3%A4gnamn_och_kvartersnamn_i_Karlskrona.pdf?1473948682

Källa: https://books.google.se/books?id=wezZDwAAQBAJ&pg=PT69&lpg=PT69&dq=Thora+eller+Grimsholms+saga&source=bl&ots=7hRYIKHC81&sig=ACfU3U0HYulXYJ09-z8Oci2E6BgDKen8HQ&hl=sv&sa=X&ved=2ahUKEwi01My_tKbqAhVPXpoKHTu0DA4Q6AEwAnoECAcQAQ#v=onepage&q=Thora%20eller%20Grimsholms%20saga&f=false

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Grims hålor

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Lyckå slottsruin

Lyckå slottsruin är en rest från tiden då Blekinge var danskt. Lyckå slott var en danskt slott intill den lilla danska staden Lyckå stad. Lyckå stad nämns första gången 1449, då Blekinge delades in två län, Sölvesborgs och Lyckå.

Tjurkö Båtkyrkogård

Tjurkö Båtkyrkogård ligger på Tjurkö i skärgården utanför Karlskrona. På platsen ligger flera båtar, men de största är Trossö, som använts för skärgårdtrafik i Stockholm och Karlskrona, och Carl som var i bruk fram till 1970-talet.

Galtegryt

Galtegryt eller Galte gryta är en blockgrotta i Karlskrona. Grottan ligger i ett område med många stenblock och det finns flera mindre grotta på platsen. Men det största heter Galtegryt och är 12 meter lång.

Jätten Snopps grotta

Jätten Snopps grotta ligger på Snoppsberget i Rödeby strax norr om Karlskrona. Grottan har skapats under några stora klippblock. Sägnen berättar att har bodde jätten Snopp och hans gumma. Detta var på den tiden när de byggt Rödeby kyrka. När jätten fick höra kyrkklockorna ringa blev han så förtretad att han slet upp en stor sten och slängde den mot kyrkan. Men stenen nådde inte fram. Den föll ner i en å

Ättestupan i Rödeby

Ättestupan i Rödeby ligger norr om Karlskrona. En 20 meter lång och 10 meter hög klippa sägs har ha fungerat som ättestupa. "Enligt ortsbefolkningen har man här kastat ut gamla och orkeslösa."

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.