Grottan i Gråhålsberget

Grottan i Gråhålsberget ligger väster om Bjursås och är 3 meter lång, 0.5 meter bred och 2 meter hög. Enligt sägnen ska en soldat, som gömt sig för fienden i grottan och svultit ihjäl på platsen.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC1WW7V

Källa: Svenska Grottor

Källa: http://axotron.eu/photo/2007/2007-06-29_Grahalet/index.html

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Grottan i Gråhålsberget

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Öl-ällen

Öl-ällen är en grott väster om Tamptjärn. Grottan är ca 25 meter lång.

Njutfallet

Njutfallet ligger söder om Sågmyra i Dalarna. Fallet som egentligen är två fall ligger i Sätertäktbäcken.

Modigs Kyrka

Modigs Kyrka är en mindre grotta i Leksand. Grottan är 3 meter lång och ska ha fått sitt namn från en soldat som hette Modig men gömde sig i grottan istället för att gå ut i krig.

Uvhålet

Uvhålet är en grotta som ligger på Djurmoklack nordväst om Borlänge. Grotta ligger på en bergsvägg och syns från vägen. https://www.instagram.com/p/BJbCpQ2g47m/ Källa:

Per Gynts grotta

Per Gynts grotta som ligger strax nordost om Borlänge. Grottan är en sprickgrotta som består av två rum som är förbundna men som där det är för trångt för att passera. Sägnen berättar att uppe på Buberget i Borlänges norra delar höll den ökände rövaren Per Gynt till under 1500-talet. Han bodde där i en stor grotta. Han överföll resande längs vägen som då gick vid sidan av möckelmyran intill bergets fot. Till sin hjälp hade han en stor hund som likväl kunde varit en varg och en orm som han lärt upp. Enligt sägnen slog han ihjäl dem som inte gav honom det han v

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.