Grottan i Storsien

Grottan i Storsien ligger norr om Kalix. Grottan är ungefär tre meter djup. Det berättas att under andra världskriget användes grottan som ammunitionsförråd, då var grottan försedd med en dörr. Äldre sägner berättats för att skrämma barn var att Landan bodde grottan.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/6f8bdadd-c607-4b7e-ba8c-2e046e66f99b

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Grottan i Storsien

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Björnstenen

Björnstenen är en flyttblock med en mindre grotta väster om Morjärv. Grottan är ungefär två gånger tre meter och har varit björnide. Det berättas att här dödades på 1870-talet med spjut Norrbottens sista björn.

Landkyrkan

Landkyrkan är en grotta som ligger på Degerberget sydväst om Kalix. Här sägs enligt folktron Landan ansågs bo. Landan var ett rödklätt kvinnoväsen som ställde till med förtret för människorna, men kunde ibland också ingripa till människornas räddning. Landan är även förknippad med Stämsjön norr om Degerberget - när det regnade och solen sken samtidigt ansåg man att Landan tvättade sina tråg i Stämsjön.Grottan har bildats i en spricka i berget och är delvis fylld med vatten. Dess tak består av ett stort stenblock som har kilats fast mellan bergets väggar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.