Grottan på Lingaröbergen

Grottan på Lingaröbergen ligger öster om Hudiksvall. Grottan är ungefär tio meter lång och har en yta på ca 25 kvadratmeter.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/ed3ecfd5-1f17-4639-9152-7b62e02b2a47

Karta till Grottan på Lingaröbergen

Visa positionen i Google Maps

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Stenkyrkan

Stenkyrkan är en grotta nordost om Hudiksvall. Grottan är ungefär 7 meter lång.

Bodagrottorna

Bodagrottorna ligger öster om Iggesund och är cirka 2600 m långa och på sina håll är gångar och salar i tre våningar. Området är sedan 1989 skyddat som naturreservat. Det omfattar bara 4 hektar. Grottsystemets stora ingång, Fläckgrottan, är relativt lätt att nå medan övriga delar är mera svårtillgängliga. Bodagrottorna skapades genom en anmärkningsvärt kraftig jordbävning år 7664 f Kr. I dagsläget räknas Bodagrottorna som Sveriges tredje längsta grottsystem över huvud taget samtidigt som det är den längsta urbergsgrottan i landet. Det berättas i sägnerna att Vittran och småfolk varit synliga vid grottorna.

Trollkyrkan på Högklitt

Trollkyrkan på Högklitt ligger öster om Hudiksvall. Grottan är ungefär elva meter lång. Inne i grottan är endast kryphöjd.

Nicklas Tea House

Nicklas Tea House är en grotta som ligger på Hornslandet utanför Hudiksvall. Grottan ligger under ett stort klippblock.

Blind-Pelles grotta

Blind-Pelles grotta ligger strax söder om Iddesund. Grottan är drygt fyra meter bred och fem meter djup. Grottan har fått sitt namn från Per Andersson från Iggesund, kallad Blind-Pelle, som brukade hålla till i grottan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *