Grottan vid Killingevid

Grottan vid Killingevid är en blockgrotta som ligger öster om Kisa. Grottan ligger under en samling jättelika block och är ca 5 meter lång.

Det berättas om grottan att en jungfru från Killingevid blev bortrövad av sju rövare som bodde i grottan. Hon födde sju barn vars hjärtan rövarna åt upp. Efter sju år fick hon gå till Killingevid för att köra ärtor. På vägen tillbaka släppte hon ut ärtor och skapade ett spår till grottan. Grottan hittades och rövarna flydde ut på sjön Åsunden. En del blev skjutna medans andra fångades på Bjuggö.

Källa: Svenska Grottor, Östergötland

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Grottan vid Killingevid

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Sillstadsgrottan

Sillstadsgrottan är en sprickgrotta som ligger sydost om Kisa. En del av bergväggen har rasat och skapat en 10 meter lång grotta. Det sägs att rövare hållit till i grottan och hållit en flicka från Fågelsrum fången här.

Rövarkulan vid Nybygget

Rövarkulan vid Nybygget, eller Vada Grotta som den också kallas, är en grotta som ligger söder om Åtvidaberg. Grottan är en sprickgrotta som är 17 meter lång. Här sägs en gång sju rövare ha hållit en flicka fången.

Grottan vid Söderö

Grottan vid Söderö är en sprickgrotta mellan Åtvidaberg och Kisa. Grottan är totalt 15 meter lång och har ett rymligt rum med högt i tak. Vid ena väggen kan man klättra ner till botten, här finns ett antal mindre gångar.

Grottan vid Hult

Grottan vid Hult är en sprickgrottan som ligger sydost om Kisa. En vågrät spricka som leder in till en stor och hög sal. Genom ett hål i golvet i grottans yttre del kommer man ner i en smal spricka där det finns en trång fortsättning.

Grottorna i Korpberget

Grottorna i Korpberget ligger söder om Rimforsa. Stora stycken av en bergssida har lossnat och rasat ner och skapat ett system av stora salar och mindre gångar. Totalt har grottan en längd av 15 meter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.