Grottan vid Ören

Grottan vid Ören ligger sydväst om Nynäshamn. Grottan är en sprickgrotta, vars väggar slipats släta av vågorna. Längden på grottan är 7 meter.

Källa: https://nynashamn.se/uppleva/se–gora/natur-parker-och-friluftsliv/grottor

Källa: Svenska Grottor, Svealand

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Grottan vid Ören

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Ryssgrottan på Bokholmen

Ryssgrottan på Bokholmen ligger sydväst om Nynäshamn. Grottan har skapats av att en del av berget lossnat och fallit ner, där det landat lutar det mot berget och skapar ett hålrum. I grottan är golvet platt och det finns en eldstad. Det berättas att det var ryska sjöman som i samband med rysshärjningar i Stockholms skärgård på 1700-talet som jämnade ut marken.

Flyttblockstunneln vid Stockbonäs

Flyttblockstunneln vid Stockbonäs ligger söder om Nynäshamn. Tunneln är skapad av två block som ligger över en meterbred spricka.

Rumpsaxgrottan

Grotta som till stor del grävs fram av Stockholms grottklubb. Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC37FK0 Källa: http://www.grottklubben.se/

Övre och nedre Skrevan

Övre och nedre Skrevan är två grottor som ligger söder om Nynäshamn. Grottorna har bildats i två skrevor i berget.

Knappelskärsgrottan

Knappelskärsgrottan är en tunnelgrotta ligger söder om Nynäshamn. Grottan tränger ungefär 15 meter in i berget. Den tros ha urgröpts av havet under cirka 500 år med start för 800-900 år sedan och upphört på 1300-talet baserat på landhöjningen. Grottan är den största i sitt slag på Södertörn och hela Stockholms län. Knappelskärsgrottans golv ligger strax över vattenbrynet och nås lättast från sjön.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.