Grottan vid Rövarmon

Grottan vid Rövarmon är en stor öppen grottan några meter upp i en brant, vid den norra väggen finns spricka som är en förbindelse med en gång längre ner i branten.

Enligt sägnen ska grottan ha använts av rövare som tillfångatog en tjänsteflicka. Men efter många lyckades flickan fly med en trasig ärtpåse i handen, men när flicka kom utmattad till närmsta gård, så dog hon. Men men hjälp av ärtorna lyckades man spåra rövarna och gripa dem.

Källa: Svenska Grottor

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/a24d0e26-869c-4ae9-9372-2bc573f1e5ab

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Grottan vid Rövarmon

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Lenbergsviksgrottan

Lenbergsviksgrottan är en grotta som ligger i skogen väster om Glan. Grottan är en karstgrotta, dvs en grotta som uppstår när vatten rinner genom kalksten. Ingångstunneln är trång men vidgar sig efter 5 meter till sen sal, ytterligare en sal kan nås genom en krypgång. Här är man strax under markytan och grottan slutar i rasmassor. Var försiktig i denna grotta då rasrisk förekommer!

Glansgruvegrottorna

Glansgruvegrottorna ligger vid Glansgruvan väster om Norrköping. Grottan är en karstgrotta, dvs en grottan som skapats av att vatten urholkat berggrunden. Grottan är 5 meter lång, men är dock ofta vattenfylld.

Sätragruvan

Sätragruvan som göms i Risingeskogen är ett mindre gruvkomplex som fått stå och förfalla sedan sin blomstringstid för 100 år sedan. 1916, under första världskriget, startade AB Kis gruvdrift på platsen för att bryta svavelkis till pappersmassaindustrin, som på grund av kriget hade problem med import.

Bjärs grottor

Bjärs grottor ligger norr om Linköping. Jättarna Bjär och Skir bodde i forna tider norr om Roxen. Dessa två jättar har sedan länge varit spårlöst försvunna, men kanske var det här de bodde.

Stjärnorps Slott

Stjärnorps Slott stod klart 1662 och uppfördes av greven och fältmarskalken Robert Douglas. Slottet eldhärjades den 12 maj 1789 och huvudbyggnaden har varit en ruin sedan dess.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.