Tenngruvan

Tenngruvan norr om Ramundberget är en mindre gruva som ligger på kalfjället norr om Ramundberget. Gruvan har förmodligen varit kortvarig, ett schakt har påbörjats men man har inte kommer vidare långt in i berget. Det finns även rester efter byggnader på platsen.

Tenngruvan norr om Ramundberget

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/ced85e42-b349-4163-a04f-d45d1650f2d4?noZoom=true

Källa: Eget besök på platsen

Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Tenngruvan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Kammaren

Kammaren är en liten grotta på kalfjället nordost om Ramundberget. Sägnen säger att det funnit pengar eller en skatt gömd i grottan.

Blixgruvefältet

Blixgruvefältet, eller Blixgruvan, består av två gruvområden, ett centralt kring Glimtjärn och ett längre norrut. I dag består gruvfältet av några gruvgångar eller påbörjade gruvgångar vid Glimtjärn och flera olika dagbrott. Flera av gruvgångarna är vattenfyllda. På platsen finns också flera husgrunder. Brytningen på platsen pågick från 1600-talet till 1800-talet.

Norrgruvorna

Norrgruvorna består idag av ett östra område med tre ganska stora dagbrott och ett västra område med fyra gruvgångar in till underjordiska gruvrum och orter. Mellan dessa två gruvdriftsområden finns en kvarstående gruvstuga och bebyggelselämningar med husgrunder.

Tväråfallet

Tväråfallet ligger nordväst om Ramundberget. Det finns inte väg fram till fallet så räkna med en rejäl promenad. https://www.instagram.com/p/CFcv1Onl1SG/ Källa:

Sörgruvorna

Sörgruvorna, som även ibland kallas Förhoppningsgruvan, ligger söder om Ramundberget och här finns fyra gruvgångar som går snett nedåt i berget och är vattenfyllda. Den 17 juli 1696 påbörjades verksamheten på platsen. De fyra gruvgångarnas namn var Västergruvan, Sörgruvan, Prinsgruvan och Bancobrottet. Från början var gruvan en koppargruva, men under 1800-talet verkar fokus glidit över på järnmalm. I gruvorna har man använt både tillmakning och sprängning som metod för att bryta malmen. Källa: http://www.landskapsarkeologerna.se/wp-content/uploa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.