Gruvbergsstollen

Gruvbergsstollen (ASG11252) vid koordinat 6743510/509580 är en ca 2 ×2 m stor, oval stoll bruten från foten av Gruvberget mot nordöst i riktning mot Sommar- och Gruvbergsgruvorna. Det är ovisst om stollen har drivits ända fram till dessa eller inte. I sluttningen nedanför stollmynningen ligger en ca 300 m3 stor varphög med ymnig magnetkis samt något magnetit och spår av kopparkis i amfibolskarn, som omges av grå metavulkanit. En handstuff, tagen ur varphögen i samband med den nu genomförda inventeringen har analyserats kemiskt. Analysen visar bl.a. 0,76 ppm Ag, <0,2 ppm Au, 915 ppm Cu, 17,7 % Fe och 8,2 % S


Eventuellt finns ytterligare en stollgång högre upp på berget. Nämn i kommentar till denna film: https://www.youtube.com/watch?v=y-KIfYIa2Ek

Källa: http://resource.sgu.se/produkter/rm/rm139-rapport.pdf

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/e158b394-fa8d-495f-a1fd-03bcc5fb27af

Karta till Gruvbergsstollen

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Öl-ällen

Öl-ällen är en grott väster om Tamptjärn. Grottan är ca 25 meter lång.

Grottan i Gråhålsberget

Grottan i Gråhålsberget ligger väster om Bjursås och är 3 meter lång, 0.5 meter bred och 2 meter hög. Enligt sägnen ska en soldat, som gömt sig för fienden i grottan och svultit ihjäl på platsen.

Modigs Kyrka

Modigs Kyrka är en mindre grotta i Leksand. Grottan är 3 meter lång och ska ha fått sitt namn från en soldat som hette Modig men gömde sig i grottan istället för att gå ut i krig.

Styggforsen

Styggforsen som ligger norr om Rättvik är 36 meter högt och fallet bildar en djup klyfta i berggrunden. Vid fallets fot finns en grotta, "Trollhålet". En promenadstig leder från parkeringen runt fallet och förbi "Trollhålet". Vid parkeringen finns också en kaffestuga med servering sommartid. https://www.instagram.com/p/CSqbwjkMdGX/ Källa:

Orbergsgrottan

Orbergsgrottan ligger längs Ljugarens södra strand nordost om Rättvik. Grottan är en sprickgrotta som är nästa 9 meter djup.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.