Gruvbergsstollen

Gruvbergsstollen (ASG11252) vid koordinat 6743510/509580 är en ca 2 ×2 m stor, oval stoll bruten från foten av Gruvberget mot nordöst i riktning mot Sommar- och Gruvbergsgruvorna. Det är ovisst om stollen har drivits ända fram till dessa eller inte. I sluttningen nedanför stollmynningen ligger en ca 300 m3 stor varphög med ymnig magnetkis samt något magnetit och spår av kopparkis i amfibolskarn, som omges av grå metavulkanit. En handstuff, tagen ur varphögen i samband med den nu genomförda inventeringen har analyserats kemiskt. Analysen visar bl.a. 0,76 ppm Ag, <0,2 ppm Au, 915 ppm Cu, 17,7 % Fe och 8,2 % S


Eventuellt finns ytterligare en stollgång högre upp på berget. Nämn i kommentar till denna film: https://www.youtube.com/watch?v=y-KIfYIa2Ek

Källa: http://resource.sgu.se/produkter/rm/rm139-rapport.pdf

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/e158b394-fa8d-495f-a1fd-03bcc5fb27af

Karta till Gruvbergsstollen

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Bysjöns raststuga

Bysjöns raststuga är en övernattningsstuga som ligger vid Bysjöns strand. Stugan är en del av Siljansleden som är en 34 mil lång vandringsled som sträcker sig i två slingor runt Siljan och Orsasjön. Siljansleden är känd för sin magnifika natur med omfattande skogar och höjdskillnader på 400 meter. Leden passerar också småtjärnar och sjöar där du kan stanna för att bada och fiska.

Öl-ällen

Öl-ällen är en grott väster om Tamptjärn. Grottan är ca 25 meter lång.

Böle fäbodar raststuga

Böle fäbodar raststuga är en övernattningsstuga belägen längs Siljansleden. Siljansleden är en 34 mil lång vandringsled som går runt sjöarna Orsasjön och Siljan i Dalarna. Leden kantas av dalaidyll, fäbodar och röda stugor. Böle fäbodar raststuga ligger i närheten av Bastbergs fäbodar och Åsledens fäbodar.

Grottan i Gråhålsberget

Grottan i Gråhålsberget ligger väster om Bjursås och är 3 meter lång, 0.5 meter bred och 2 meter hög. Enligt sägnen ska en soldat, som gömt sig för fienden i grottan och svultit ihjäl på platsen.

Trollskurukojan

Trollskurukojan är en övernattningsstuga som ligger i Siljansleden. Siljansleden är en vandringsled som sträcker sig runt Siljan och är 300 km lång. Leden går genom skogar, över berg och genom byar och erbjuder en mängd olika upplevelser för den som gillar friluftsliv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.