Guld

Inmutningen finns på SGU’s karta

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/guldrusch-kan-vanta-osterlen

Karta till Guld

Visa positionen i Google Maps

Äventyr i närheten

Hallamölla

Hallamölla är Skånes längsta vattenfall med en fallhöjd på 23 meter. Fallet är en del av Verkaån, vars lopp är skyddat som naturreservat. Namnet kommer från den kvarn ( mölla enl. danskt/skånskt uttryck) som funnits på platsen sen 1400-talet. Längs ån fanns förr även ett antal små industrianläggningar, såsom vadmalsstamp, färgeri och några mjölkvarnar. Numera återstår endast en kvarn med stort kvarnhjul, kvarnhus och drängkammare.

Moahall flusspatgruva

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/12328ffc-90d0-4f9c-aeb5-7a4a3146c61a

Forsakar

Forsakarsbäcken bildar Skånes två högsta vattenfall. Det övre fallet har en fallhöjd på 7,4 meter och det nedre, som är delat av en avsats, har en fallhöjd på 10,6 meter. Avsatsen, "karet", har gett upphov till namnet Forsakar. Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC5YZFY_earth-cache-forsakar-ravinen-i-linderodsasen?guid=2c42aed0-7e2f-4305-859d-d19c1d787fe8 Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Forsak

Forsefall

Vid Forsefall låg tidigare den kringbyggda gården Forsemölla, med kvarn och vadmalstamp. Men gården brann 1934 ner och byggdes inte upp igen. Vattenfallet faller i 4 etapper och har med skånska mått mätt en imponerande total fallhöjd av 15 meter.

Bergkristall

Flera gamla brott där det kan finnas bergkristall. Kolla Fornsök:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *