Gustavsbergsgrottan

Gustavsbergsgrottan, även kallad Stora Sjörövargrottan, ligger sydväst om Uddevalla. Grottan är en mindre blockgrotta som är ungefär åtta meter lång och tre meter bred. I grottan finns självlysande drakullsmossa.

Grottan ska ha varit en populär lekplats för barnhusbarn från Gustafsberg.

Källa: https://docplayer.se/27899686-Miljovards-rapport-1993-6.html

Källa: https://gustafsberg.se/assets/PDF/Grottorna01.pdf

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Gustavsbergsgrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Lunnemyragrottan

Lunnemyragrottan ligger sydväst om Uddevalla. Grottan är en mindre blockgrotta som är ungefär fem meter lång, två meter bred.

Kajebergshålen

Kajebergshålen är en grotta som ligger sydväst om Uddevalla. Grottan som ligger svårtillgängligt i en brant bergsvägg är åtta meter lång och fyra meter bred.

Sundskogens vattenfall

Beskrivning saknas tyvärr för denna plats.

Tureborg

Tureborgen byggdes av Ture Malmgren (1851–1922), excentriker, lokalpolitiker och grundare av tidningen Bohusläningen. Malmgren verkar ha inspirerats till detta av sin ungdoms resor i Tyskland, där han såg landets många medeltida borgar och slott. Byggandet började 1899 och fortsatte till ungefär 1912, även om det verkar som om byggnaden aldrig blev riktigt färdig. En invigningsceremoni hölls för bland andra inbjudna journalister från Göteborg vid pingsten 1911. Byggnaden, som den imitation av medeltida byggnadskonst den var, bestod av bland annat ungefär fyrtio olika rum, en stor riddarsal med grova stenpelare, flera torn, balkonger, och höga stenmurar. Bland rummen fanns ett i "beduin-stil", en kägelbana, ett musikrum med tre pianon, och flera konstrum med verk av bland andra målaren Anders Zorn. I typisk Malmgrensk stil så fanns även en lönngång, som öppnades med en knapp dold i träpanelen. Inga ordentliga ritningar användes någonsin för att bygga borgen – det mesta av strukturen improviserades, huvudsakligen baserat på vykort föreställande Rhendalens många slott, med hjälp av Malmgrens nära vän byggmästaren J. A. Widén. Trots Malmgre

Göbikyrkan

Göbikyrkan, som också är känd som Göbekyrkan eller Gråbenskyrkan, är en grotta bildad av stora stenblock norr om Uddevalla. Grottan är tresidig och varje sida är ungefär fem meter, grottan är drygt två meter i tak.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.