Gylterudsgrottan ligger nordost om Arvika. Grottan har bildats där två sprickdalssystem möts. Ingångshålet är inget för klaustrofobiker, men väl inne finns det gångar på 50 meter.
Enligt sägnen är grottan ingången till borgen där jättar Bergdösen och Bergkullan en gång bodde bodde. Det berättas att en gång då jättarna lånade en kittel i granngården lämnades till tillbaka full med kraftdryck. Med hjälp av drycken klarade man slåttern på tre dagar istället för tre veckor. Det sägs även att alla i Gylteryd är släkt med Bergdösen och lika starka..
Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC4KPF5
Källa: https://visitvarmland.com/kultur-historia/natursevardheter/gylterudsgrottan
Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/e9a39662-1f84-47ca-9d9c-24d12baa18f7
Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!
Karta till Gylterudsgrottan
Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se
Äventyr i närheten
Mölnerudfallet
Mölnerudfallet är ett vattenfall som ligger öster om Arvika.
Skraggens bakugn
Skraggens bakugn är en mindre grotta i Värmland. Grottan är ungefär fyra meter djup. Källan till grottans namn är inte känd.
Läs mer om Skraggens bakugn här
Grottan i Klädesberget
Grottan i Klädesberget ligger norr om Arvika. Grottan som kan vara svår att hitta består av en skreva som delvis är täckt.
Läs mer om Grottan i Klädesberget här
Sulvikstunneln
Sulvikstunneln ligger strax utanför Sulvik väster om Arvika. Tunneln är en gammal järnvägstunnel som tillhörde DVVJ (Dal-Västra Värmlands Järnväg).
Mångshöjden storgruva
Mångshöjden storgruva ska enligt uppgift redan varit i drift 1564. Främst bröts här Kopparmalm, men även järnmalm. Verksamheten var igång till år 1900 då gruvan lades ner. Idag finns här en vandringled kallad Gruvrundan som förutom Storgruvan går förbi Källargruvan, Kattgruvan och Asphöjdsgruvan.
Lämna en kommentar