Gylterudsgrottan

Gylterudsgrottan ligger nordost om Arvika. Grottan har bildats där två sprickdalssystem möts. Ingångshålet är inget för klaustrofobiker, men väl inne finns det gångar på 50 meter.

Enligt sägnen är grottan ingången till borgen där jättar Bergdösen och Bergkullan en gång bodde bodde. Det berättas att en gång då jättarna lånade en kittel i granngården lämnades till tillbaka full med kraftdryck. Med hjälp av drycken klarade man slåttern på tre dagar istället för tre veckor. Det sägs även att alla i Gylteryd är släkt med Bergdösen och lika starka..

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC4KPF5

Källa: https://visitvarmland.com/kultur-historia/natursevardheter/gylterudsgrottan

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/e9a39662-1f84-47ca-9d9c-24d12baa18f7

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Gylterudsgrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Mölnerudfallet

Mölnerudfallet är ett vattenfall som ligger öster om Arvika.

Kolarkojorna

Kolarkojorna är en övernattningsstuga som ligger längs Gunnarskogsleden. Gunnarskogsleden är en 35 km lång vandringsled som bjuder på naturupplevelser i mängd. Leden startar vid vandrarhemmet Larstomta i Stommen och slutmålet är finngården Lafallhöjden. Utefter leden finns utsiktstorn, vindskydd för övernattningar och ödegårdar.

Skraggens bakugn

Skraggens bakugn är en mindre grotta i Värmland. Grottan är ungefär fyra meter djup. Källan till grottans namn är inte känd.

Grottan i Klädesberget

Grottan i Klädesberget ligger norr om Arvika. Grottan som kan vara svår att hitta består av en skreva som delvis är täckt.

Fresketäppa

Fresketäppa är en övernattningsstuga som ligger längs Gunnarskogsleden. Gunnarskogsleden är en 41 km lång vandringsled som utgår från Larstomta i Gunnarskog och hela turen tillbaka till startpunkten är 41 km lång. Längs leden finns ett utsiktstorn, vindskydd för övernattning, ödegårdar och Fresketäppa.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.