Hålbergsgrottan

Hålbergsgrottan är en en liten grotta, ca. 11 meter lång. Under 1420-talet beboddes grottan av en fredlös man vid namn Salfve Sverkersson. Han blev fredlös efter att ha slagit ihjäl förbergsmannen Jon Björnsson i bråk om jakt och fiske. Salfve blev benådad efter många år. Här hittades ett märkligt fynd av två grottbesökare år 1974, en belgisk dryckeskanna som daterades till år 1580. Kannan finns på länsmuseet i Östersund.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC27VWB

Källa: https://docplayer.se/2956006-Sagner-och-sevardheter-i-bracke-kommun.html

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Hålbergsgrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Hällnäsgrottan

Hällnäsgrottan har en delvis grävd ingång. Enligt uppgift ska kyrkkassan har gömts i grottan under krigstider.

Grotta

Grotta söder om Östersund som är ca 3 m djup bestående av ett rum, ca 3 meter i diameter och 0.6 meter hög. Enligt uppgift ska någon bott i grottan på 1300-talet.

Källbergsgrottan

Källbergsgrottan är en av Sveriges längre urbergsgrottor med en kryplängd på 160 meter. Ingången är brant och bitvis isig. Iaktta därför största försiktighet vid själva nedstigningen. I grottan finns en stor sal ”höga salen” med en vacker issjö, och längre in finns låga salen den så kallade ”pannkakssalen”. Framför klyftöppningen finns en kallkälla som gett berget dess namn.

Boggsjö Brandtorn

Boggsjö Brandtorn ligger öster om Östersund. Tornet som är ett järntorn byggdes 1942 av Luftskyddsinspektionen och är 16 meter högt. Från flygfoton ser tornet fortfarande ut att stå, men skicket är okänt.

Grotta

En grottan med en ca 10 meter lång gång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.