Häståsens Brandtorn

Foto: Jonte Westman

Häståsens Brandtorn är ett ståltorn som ligger väster om Ockelbo i Gästrikland. Tornet går att nå från Gästrikeleden.

Källa: Jonte Westman

Karta till Häståsens Brandtorn

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Åbergs fäbodar

Åbergs fäbodar är en övernattningsstuga som ligger längs Gästrikeleden. Gästrikeleden är en vandringsled som sträcker sig genom Gästrikland och är totalt 270 km lång. Åbergs fäbodar har fått sitt namn efter Jonas och Britta Åberg från Åbyggeby i Ockelbo, som använde fäbodstugan in på 1900-talet. Stugan byggdes i början av 1800-talet och är en populär övernattningsstuga.

Björngrottan

Björngrottan ligger på Rönnåsen väster om Ockelbo. Det ska vara svårt att att hitta den rätta grottan då det finns många grottor i området.

Gillbergs ide

Gillbergs ide ligger på Kungsberget norr om Sandviken. Det finns fler grottor, men den längsta grottan är 25 m lång. Den kallas ”Gillbergs ide” efter den rövare vid namn Gillberg som enligt sägnen hade sitt tillhåll där. Källa: http://stevesblogg.se/2016/july/bjorngrottan.html Källa: https://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/besoksmal/naturreservat/kungsberget.html

Hårgbodarna

Hårgbodarna är en övernattningsstuga som ligger vid Hälsingeleden. Hälsingeleden är en vandringsled som kan beskrivas som något av en vildmarksled och går stundtals långt från modern bebyggelse. Tält är nödvändigt för övernattning längs merparten av denna sträckning, men stugor för detta ändamål finns t ex vid Hårgbodarna, Prästnäset och Bolleberget.

Tjuv-Jons Grotta

Tjuv-Jon tvingades en gång i tiden att fly från sina hemtrakter i Tönnbro på grund av sina storstölder mot bland annat kronans förråd till dessa håligheter på Sagberget. Sägen säger att han ska ha gömt en skatt i berget.  https://www.instagram.com/p/BVxqB0aHRUb/?utm_source=ig_web_copy_link Källa:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.