He-grottan

He-grottan eller Jättestôva Dalslands största grotta. Grottan är 14 meter djup och bortåt två meter både på höjden och bredden. Lämningar efter bortplockade stalaktiter syns på väggarna. Längst in slutar grottan i en rämna som verkar leda in i berget.

Enligt en berättelse skulle en hund ha släppts in där. Hunden kom inte tillbaka men dök efter några dagar upp i grottan vid Bore kulle i Ör.

I gången mellan de två grottorna ska två jättar ha mötts en gång för länge sedan. Gången var så smal att de två inte kunde komma förbi varandra, stället började de slåss. De slåss fortfarande och kommer att göra det tills någon änniska kan ta sig fram och kasta ett hårstrå mellan dem.

He-grottan har verkligen satt fantasin i rörelse. Det berättas att den som går förbi grottan kan få synen förvänd. En flicka som gick förbi nedanför berget mötte oväntat sin mor.

– Kommer I här? frågade flickan häpet.
Men mamman svarade inte. Plötsligt såg flickan att det är skogsfrun som strax slog ihop händerna tre gånger och så var hon försvunnen.

Naturen runt grottan är dramatisk med höga berg, branta stup och jätteblock. I närheten finns också fina utsiktsplatser. Här finns stigar som lämpar sig för strövtåg och enligt Edvard Mats har skolorna ofta naturstig i de här bergen.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC14XVE

Källa: http://www.dalskog.org/gamla/blandat/sevardheter/hegrotta.html

Karta till He-grottan

Visa positionen i Google Maps

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Ekebolsgrottan

Ekebolsgrottan är en konstgjord grottan norr om Dals Långed i Värmland. Grottan är rymlig och har tre parallella ingångar. https://www.instagram.com/p/CNzUaMnsLEt/ Källa:

Bustugegrottorna

Bustugegrottorna ligger mellan Färgelanda och Brålanda. Grottan är ganska stor och har två ingångar.

Dalaborg

Dalaborg uppfördes år 1304 av de svenska hertigarna Erik och Valdemar Magnusson. Erikskrönikan beskriver hur traktens bönder under hårt tvångsarbete dag som natt tvingas bygga upp borgen åt hertigarna: "the gesto eth land som heter Dalaok bygdo ett hus heet Dalaborg.De bönder waro ey utan sorgh,ther skulle till bade bära och draghaoc ärwoda til bade näter och dagha" Dalaborg, eller Dalahus som det även kallades, var en del av hertigarnas expanderande vä

Fröskogs kvartsbrott

Källa: https://www.friluftsfamiljen.se/2018/08/06/alla-gillar-olika-lite-tankar-om-geocaching/ Källa: https://www.tuxer.se/bloggen/isstalaktiter-i-grotta-spannande-utflyktsmal-i-dalsland/

Silvergruvan i Hafsåsen

Vid Silvergruvan i Hafsåsen bröts på 1700-talet silver av ett bolags som hette Dals Bergssocietet. Brytningen visade sig dock olönsam och lades ganska snart ner. Idag finns en gruvgång kvar som går att besöka.

Delta i diskussionen

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *