He-grottan

He-grottan eller Jättestöva Dalslands största grotta. Grottan är 14 meter djup och bortåt två meter både på höjden och bredden. Lämningar efter bortplockade stalaktiter syns på väggarna. Längst in slutar grottan i en rämna som verkar leda in i berget.

He-grottan
He-grottan

Enligt en berättelse ska en hund ha släppts in i grottan. Hunden kom inte tillbaka men dök några dagar senare upp i grottan vid Bore kulle i Ör.

I gången mellan de två grottorna ska två jättar ha mötts en gång för länge sedan. Gången var så smal att de två inte kunde komma förbi varandra, stället började de slåss. De slåss fortfarande och kommer att göra det tills någon människa kan ta sig fram och kasta ett hårstrå mellan dem.

He-grottan
He-grottan

Det berättas också att den som går förbi grottan kan få synen förvänd. En flicka som gick förbi nedanför berget mötte oväntat sin mor.
– Kommer ni här? frågade flickan häpet.
Men mamman svarade inte. Plötsligt såg flickan att det var skogsfrun som strax slog ihop händerna tre gånger och så var hon försvunnen.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC14XVE

Källa: https://web.archive.org/web/20210421081036/http://www.dalskog.org/gamla/blandat/sevardheter/hegrotta.html

Källa: Eget besök på platsen

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till He-grottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Grottan vid Borekulle

Grottan vid Borekulle ligger väster om Mellerud. Grottan är ca 2 meter djup.

Ekebolsgrottan

Ekebolsgrottan är en konstgjord grottan norr om Dals Långed i Värmland. Grottan är rymlig byggdes av godägaren på närbelägna Baldersnäs i slutet på 1800-talet. Syftet med grottan tycks vara att ha som festlokal. Det finns berättelser om midsommarfester i grottan.

Bustugegrottorna

Bustugegrottorna ligger mellan Färgelanda och Brålanda. Grottan är ganska stor och har två ingångar.

Sjögrottan

Sjögrottan ligger i Baldersnäs naturreservat sydost om Bengtsfors. Grottan är inte naturlig utan skapad för att godsherren på godset ville ha en grotta i sin park.

Dalaborg

Dalaborg uppfördes år 1304 av de svenska hertigarna Erik och Valdemar Magnusson. Erikskrönikan beskriver hur traktens bönder under hårt tvångsarbete dag som natt tvingas bygga upp borgen åt hertigarna: "the gesto eth land som heter Dalaok bygdo ett hus heet Dalaborg.De bönder waro ey utan sorgh,ther skulle till bade bära och draghaoc ärwoda til bade näter och dagha" Dalaborg, eller Dalahus som det även kallades, var en del av hertigarnas expanderande vä

Delta i diskussionen

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.