Helvetesfallet

Helvetesfallet är ett vattenfall i Ämån som ligger norr om Orsa i Dalarna. Vattenfallet ligger i en djup ravin med 30 meter höga och branta klippväggar. Rakt över fallet finns en utmanande hängbro som leder ut till en hög klippa som ligger mitt i forsen. Tidigare har det även funnits en andra bro som leder från klippan vidare till andra sidan av Ämån.

Kanjonen vid Helvetesfallet
Kanjonen vid Fallet

Ämån var tidigare en viktig flottningsled och för att underlätta flottningen gjordes sprängningar i vattenfåran. Man kan fortfarande se rester av ett Skibord, ett golv av parallella stockar på botten av fallet som hindrar stockar som skulle flottas att fastna.

Helvetesfallet
Helvetesfallet

I Ämån som har sina käller väster och nordväst om Ämåsjön finns även flera andra vattenfall, Lusbostupet, Bössfallet, Pilstupet och Storstupet.

Historisk bild som visar de två tidigare broarna vid Helvetesfallet
Historisk bild som visar de två tidigare broarna vid Helvetesfallet

Källa: Eget besök på platsen

Källa: https://visitorsa.se/aktiviteter-i-orsa/

Karta till Helvetesfallet

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Höghed

Höghed är en stuga där det går att övernatta. Stugan ligger vid Siljansleden som är en vandringsled i skogarna runt hela Siljan och Orsasjön. Leden följer främst gamla fäbodstigar, längs sjöar, över myrar och upp på berg och många av fäbodarna är högt och vackert belägna.

Storstupet

Storstupet är en kanjon norr om Orsa där Ämån rinner i botten. 1902 byggdes en järnvägsbro över kanjonen som är en del av Inlandsbanan.

Storstupet

Storstupet är en övernattningsstuga som ligger i Siljansleden. Siljansleden är en vandringsled som sträcker sig runt Siljan och Orsasjön och är 34 mil lång. Leden följer främst gamla fäbodstigar, längs sjöar, över myrar och upp på berg och erbjuder en mängd olika upplevelser för den som gillar friluftsliv.

Flickeråsen

Flickeråsen är en övernattningsstuga som ligger vid Koppångens naturreservat. Här kan du övernatta i den rymliga storstugan och elda i den öppna spisen med veden som finns att tillgå. En av Koppångens markerade vinterleder passerar här så hit tar du dig under vintertid på skidor lättast via Koppångens stora parkering intill.

Knölbäckens vattenfall

Knölbäckens vattenfall ligger norr on Orsa i Dalarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.