Herr Olofs bure

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Herr Olofs bure är en grotta som ligger vid Stråtjära sydväst om Söderhamn. Grottan som skapats under klippblock är ungefär två gånger tjugofem meter och som mest drygt två meter hög.

Om grottan att den år 1630 var mötesplats kyrkoherden Herr Oluff Abrahami och hans älskarinna Kierstin. Grottan var iordningställd med fårskinn, öl och mat. Men byborna upptäckte dem och de blev avslöjade. Kyrkoherden ska ha nekat till brottet men Kierstin erkände och de båda dömdes till döden enligt 1600-talets lag. Men som tur vad omprövades domen och de dömdes till dagsböter istället, men kyrkoherden avsattes från sin tjänst och levde sedan främst som bonde.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC7912P_herr-olofs-bure?guid=58f037d0-cc73-43f6-be6b-757c24eb828d

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/c3f960aa-c5f4-4ac4-b5b4-7f546cb27d89

Källa: https://www.helahalsingland.se/artikel/brannvin-i-prastens-karleksgrotta

Karta till Herr Olofs bure

Visa positionen i Google Maps

Denna platsen behöver mer information. Känner du till platsen lämna gärna en kommentar och hjälp till med det som saknas.

Äventyr i närheten

Tjuv-Jons Grotta

Tjuv-Jon tvingades en gång i tiden att fly från sina hemtrakter i Tönnbro på grund av sina storstölder mot bland annat kronans förråd till dessa håligheter på Sagberget. Sägen säger att han ska ha gömt en skatt i berget.  Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC2C3AG

Djupdalsbergsgrottorna

Blockstensgrottor i Djupdalsberget Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC2TGX8 Källa: http://blue-eye-ulrika.blogspot.com/2009/07/blaoga-klattrar-i-berg-och-kryper-i.html

Hårgaberget brandtorn

Källa: https://www.helahalsingland.se/artikel/har-ar-kommunens-hogsta-punkt

Bullerbergets Brandtorn

Tjuvbergets brandtorn

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *