Hjulstugan

Hjulstugan är en grotta som ligger Vårgårda och Trollhättan. Grottan är en blockgrotta under klippblock.

Det berättas om grottan att en man som skulle avrättas hade flytt och gömde sig i grottan. Under tiden i grottan tillverkade han hjul, därav namnet. När våren sedan kom vattenfylldes grottan och man tvingades då leta efter att nytt gömställe, men hittades och avrättades.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC7267N_hjulstugan?guid=033308a7-50b8-454a-ba78-78f9e24c7f24

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/d4a6f900-d5af-4f11-8ab5-5ae55f265dd3

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Hjulstugan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Matberget

Matberget är en grotta nordväst om Vårgårda. Grottan bildas av ett utskjutande parti av berget och är drygt 3 meter djup.

Björnehall

Björnehall är en grotta under ett flyttblock sydost om Trollhättan. Grottan är ungefär fyra gånger sex meter och en knapp meter hög. Enligt berättelser ska en björn haft sitt ide här och på 1830-talet ska en björn skjutits på platsen.

Gräfsnäs slottsruin

Gräfsnäs slottsruin är en spännande ruin som ligger vackert vid sjön Anten. Det sägs att Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud) föddes här, hon gifte sig senare med Gustav Vasa och blev drottning av Sverige. Slottet har flera gånger belägrats och plundrats. Slottet fick under slutet på 1800-talet förfalla och under 1880-talet revs taket. Idag finns i närheten en badplats med restaurang och ä

Elghults grotta

Elghults grotta är en mindre blockgrottan i Älghultssjön västra strand.

Skansagrottan

Skansagrottan är en ungefär fem meter djup grottan väster om Gräfsnäs. Enligt sägnen ska en hund en gång ha släppts in i grottan och då kommit upp på Hunneberg. Hunneberg ska på så vis fått sitt namn. En annan historia berättar att om man kryper in mer än tre meter så kommer du bli biten av grävlingen i näsan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.