Högborns Gruvor

Jag är född i Älvestorp. Den gruvgång jag var i är lätt att ta sig till. När man kommer fram till Älvestorp, från väg 244 hållet. Ungefär i höjd med bygdegården ligger ett stenhus på höger sida vägen. I källarvåning i det huset finns en gång. Det är 40 år sedan jag var ner där, om inte golvet har rasat så borde det gå att komma ner. Men du kanske redan vet om den platsen

Bild

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/a986ee0a-26ca-4c15-b47b-bcb4529b6d87

Karta till Högborns Gruvor

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Skatviksgrottorna

Skatviksgrottorna är ett naturreservat sydväst om Grythyttan. Här finns fyra stycken karstgrottor. Dessa grottor har skapats av att vatten löst upp kalken i stenen. I Sverige finns de flesta karstgrottorna i fjällkedja.

Murstensdalens vattenfall

Murstensdalens vattenfall ligger i Murstensdalens naturreservat norr om Karlskoga.

Knuthöjdens kvartsbrott

Vid Knuthöjdens Kvartsbrott, även kallats Flintgruvorna, bröts fram till 1942 kvarts till Hällefors Bruk. Kvar på platsen idag finns själva brottet och en stollgång. Området passeras av vandringsleden Silverleden. https://www.instagram.com/p/BkYdanRBeUd/ Källa:

Rövarkulorna

Rövarkulorna ligger mellan Filipstad och Storfors i Värmland. Rövarkulorna är blockgrottor i en samling stora stenblock. Enligt sägnen ska grottorna under 1600- och 1700-talet varit hemvist för rövare.

Tilas Stoll

Tilas Stoll ligger på Högbergsfältet nordväst om Filipstad. Tilas Stoll en horisontell gruvgång en så kallad stollgång. Ursprungligen byggdes den för att avvattna gruvan, men nu gör den det möjligt att gå in och se gruvan från insidan. Gruvan och stollgången är idag ett populärt utflyktsmål och fotomotiv. Tilas Stoll vid Högbergsfältet Vid Högbergsfältet även en stor mängd andra gruvor, men dessa är går tyvä

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.